Nog maar een kwart van sociale woningen in Oostende is klaar

Schepen voor Huisvesting Nancy Bourgoignie. © Foto EFO
Redactie KW

Halverwege het woonplan is nog maar een derde van de geplande woningen en slechts een kwart van de geplande sociale woningen gerealiseerd.

In 2011 lanceerde het stadsbestuur haar woonplan met als doel tegen 2020 in Oostende 3.000 extra woningen te bouwen. Er waren voorwaarden dat het niet allemaal om appartementen zou gaan : er zouden ook 750 eensgezinswoningen zijn en 20 procent zouden sociale woningen zijn. Uit de evaluatie van september, halfweg het plan, blijkt dat er al 994 woningen gerealiseerd werden ; een derde van het streefcijfer.

Private sector

Schepen voor Huisvesting Nancy Bourgoignie (SP.A) : “Er zijn veel projecten in uitvoering en we nemen ze pas op in onze lijst als de woningen effectief bewoond worden. We halen dus tegen 2020 zeker het streefcijfer van 3.000.” In de lijst van projecten die de private sector realiseert vallen vooral de vooruitgang bij de verkaveling Bostoen op Mariakerke (284 woningen) en de verkaveling Baanhof (352) op.

Voor het woningproject op de site Media Center is er geen timing of raming van het aantal appartementen meer. Tot begin dit jaar was er nog sprake van 800 appartementen. “Het project van de kazerne Bootsman Jonsen zit wel op schema en tal van kleinere projecten worden wel gerealiseerd.”

Sociale koopwoning

Er werden ook al 147 bijkomende sociale woningen gerealiseerd, 15 procent van wat al gebouwd werd en een kwart van het streefcijfer van 600 tegen 2020. “De twee maatschappijen die huurwoningen aanbieden zijn afhankelijk van de Vlaamse overheid voor subsidiëring. Ze moeten nu een bijkomende beoordelingscommissie passeren en dat zorgt voor extra vertraging. Ze hebben nu vooral projecten gerealiseerd waarvan ze de gronden via voorkooprecht konden verwerven. En ze steken veel energie in renovatie van bestaande woningen waardoor ook veel panden verhuurklaar zijn. De maatschappijen doen hun best. En het Sociaal Verhuurkantoor heeft op een jaar tijd een kwart meer panden in huur genomen en beheert thans 124 woningen.”

De Gelukkige Haard realiseerde al 62 van de geplande 310 woningen ; de Oostendse Haard al 61 van de geplande 259. Opvallend is de bijstelling van het aantal woningen dat de sociale woningmaatschappij Woonwel moet realiseren : zij zullen tegen 2020 nog 243 van de geplande 312 woningen bouwen en realiseerden nu slechts 24 woningen. Nancy Bourgoignie : “De bijstelling is een gevolg van de beslissing van de Vlaamse regering om geen premies meer toe te kennen voor sociale koopwoningen. Daardoor wordt het verwerven van een eigen sociale koopwoning voor de mensen een pak duurder en komen daarvoor minder mensen in aanmerking.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier