Nog geen witte rook in dossier regiovorming

Onder meer door de afwezigheid van Hilde Crevits werd het dossier verschoven naar vandaag.©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Onder meer door de afwezigheid van Hilde Crevits werd het dossier verschoven naar vandaag.©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA

De Vlaamse regering heeft maandag nog geen akkoord bereikt over het dossier van de regiovorming. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Morgen/dinsdag staat in het Vlaams Parlement een gedachtewisseling met minister Somers over het dossier van de regiovorming op de agenda.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil Vlaanderen onderverdelen in een dertiental referentieregio’s. Bedoeling van die regiovorming is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort.

Kritiek

Maar de voorbije weken borrelde er links en rechts kritiek op, onder meer bij een aantal provinciegouverneurs en burgemeesters. Ook binnen de Vlaamse regering waren er meningsverschillen over het politiek gevoelige dossier. Zo verzette coalitiepartner CD&V zich bijvoorbeeld tegen de opdeling van West-Vlaanderen in drie regio’s.

Afgelopen vrijdag kon het dossier niet afgewerkt worden. Dat had toen te maken met de afwezigheid (door ziekte) van CD&V-minister Hilde Crevits en door het tijdsgebrek vanwege het Overlegcomité. Het dossier verhuisde naar een extra ministerraad op maandag 8 maart, maar ook daar kwam er nog geen witte rook.

Overleg Somers

Dinsdag 9 maart staat in het Vlaams Parlement een gedachtewisseling met minister Somers over het dossier van de regiovorming op de agenda. Het is afwachten of die vergadering zal plaatsvinden en of de minister al veel kwijt zal kunnen over de huidige stand van zaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier