Nog geen vooruitgang voor coalitie in Oostende

De Stadslijst van Johan Vande Lanotte blijft de grootste partij in Oostende. © BELGA
Hannes Hosten

In Oostende kreeg Bart Tommelein unaniem groen licht van het Open VLD-bestuur om verder te werken aan een ‘vernieuwingscoalitie’ van Open VLD, N-VA, CD&V en Groen en dus zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte. Groen blijft echter kiezen voor een progressieve coalitie met Stadslijst en Open VLD. De situatie zit dus nog altijd vast in Oostende.

In Oostende is Bart Tommelein de grote stemmenkampioen en de winnaar van de verkiezingen, maar de Stadslijst van Johan Vande Lanotte blijft de grootste partij. Tommelein sprak op de avond van de verkiezingen zijn voorkeur uit voor een coalitie zonder de Stadslijst, maar de Stadslijst en Groen verkiezen een paarsgroen verhaal.

Dat is twee dagen later nog altijd niet veranderd. “Een coalitie met de Stadslijst, Open VLD en Groen zou de meest logische zijn”, blijft Wouter De Vriendt dinsdagochtend bij zijn standpunt. “De grootste partij, de Stadslijst, blijft vertegenwoordigd, maar er is ook vernieuwing met Groen en met een nieuwe burgemeester, Bart Tommelein. Dat zou het meest coherente project zijn, waar je ook geen vier, maar drie partijen voor nodig hebt. Ik betreur dat er bij Open VLD geen openheid voor paarsgroen is. Ik hoop dat er gesprekken kunnen komen in alle openheid en dat alle pistes verkend worden.”

Bart Tommelein blijft intussen gaan voor een coalitie zonder de Stadslijst, maar met Open VLD, N-VA, CD&V en Groen. Het partijbestuur van Open VLD gaf hem maandagavond ‘unaniem en formeel’ een mandaat daarvoor. Dinsdag heeft Tommelein bilaterale gesprekken met CD&V, maar de belangrijkste hinderpaal blijft dat het water tussen N-VA en Groen erg diep is.