Nog geen prijs bepaald voor aankoop site Pollet in Torhout

De site Pollet is strategisch gelegen en zou ideaal zijn voor parking vlakbij de Markt. © foto JS
Johan Sabbe

Uiterlijk tegen eind vorig jaar wou het stadsbestuur een bod uitbrengen voor de aankoop van de zogenoemde site Pollet, gelegen tussen de Hofstraat, de Boeiaardstraat en de Zuidstraat. Dat is echter niet gebeurd. Vastgoed Vlaanderen, de nieuwe naam voor het Aankoopcomité, heeft trouwens nog geen waardebepaling op papier gezet.

Tijdens de gemeenteraadszitting van vorige maandag wou Koen Sap (N-VA) weten hoe ver het met de onderhandelingen en het hele dossier staat. Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) reageerde voorzichtig. “Ik wil geen verklaringen afleggen die de gesprekken met de eigenaars kunnen verstoren.”

Aankoop meerwaarde voor de stadskern

Het bewuste domein met hoofdingang langs de Hofstraat is eigendom van zakenman Wilfried Pollet en zijn familie. Het bevat een gigantische parking, het grootwarenhuis Carrefour Market en het grote leegstaande pand van de vroegere Shoe Discount. De stad wil het strategisch gelegen domein nog altijd heel graag aankopen, al zal er veel afhangen van de vraagprijs. Het gaat om een oppervlakte van in totaal zowat 4.500 m² in het hart van de stad, op amper enkele stappen van de Markt. De site is met auto’s bereikbaar via de Hofstraat, waar zich de hoofdingang met slagbomen bevindt, maar ook via de Boeiaardstraat – nu voor laden en lossen van leveringen. Er is voorts een wandelpaadje vanaf de Zuidstraat naar het domein beschikbaar.

Zowat iedereen is het erover eens: als de stad de site Pollet kan aankopen, betekent dat een grote meerwaarde voor de ontwikkeling van de stadskern. In eerste instantie zou het domein als parking vlakbij de Markt gebruikt kunnen worden en in een meer definitieve fase als locatie om te wonen, van groen te genieten en ondergronds te parkeren. Al een tijdje wil de familie Pollet de site van de hand doen en heeft het stadsbestuur er zijn oog op laten vallen.

Naast parking ook wonen en groen

“We hebben met het College van Burgemeester en Schepenen aan Vastgoed Vlaanderen gevraagd om de onderhandelingen over de prijs met de eigenaars op te starten”, aldus burgemeester Audenaert. “Dat Aankoopcomité dient de waarde van het domein te schatten, de noodzakelijke documenten over de grond en de gebouwen op te vragen en uiteindelijk een realistische koopprijs te bepalen. Voorlopig hebben we echter nog geen schattingsverslag ontvangen, aangezien het allemaal toch wat complexer blijkt te zijn dan aanvankelijk gedacht. Maar we zijn in blijde verwachting. We vinden het erg belangrijk om deze strategisch belangrijke grond met de stad te kunnen aankopen. Maar uiteraard niet tegen om het even welke prijs.”

Een apart verhaal is de aanwezigheid van de Carrefour Market op de site. Er moet sowieso met het management van Carrefour gepraat worden. Mocht het tot een koopovereenkomst tussen de stad en de familie Pollet komen, dan zal de site in eerste instantie ingericht worden als parking. Later zou er dan een projectontwikkelaar aangesteld kunnen worden om er een wooncomplex te bouwen met een ondergrondse parking en flink wat groen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.