Nog geen duidelijkheid over toekomst dierenasiel in Roeselare

Het Roeselaarse dierenasiel zit overvol. © (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Het dierenasiel in Roeselare kampt met capaciteitsproblemen. Een oplossing is nog niet in zicht.

De Roeselaars dierenasiel kampt al enkele jaren met plaatstekort, een oplossing lijkt nog niet in zicht. “In de laatste financiële besprekingen werd gezegd dat we in lopende zaken zitten en dat er pas in september 2019 nieuwe budgetten hebben”, zegt Bart De Meulenaer (N-VA). “Hoe ver reikt nu de ambities van de stad om iets te doen aan de capaciteitsproblemen van het Dierenasiel regio Roeselare?”

Filiep Bouckenooghe: “De capaciteit is er zoals die moet zijn. Het is echter zo dat de buurtgemeenten ook bij ons terecht komen. Het aanbod is beperkt. Daarom dat er vraag van dienstverlening komt van die gemeente en daar kunnen we niet altijd aan tegemoet komen. Wat de katten betreft hebben we de capaciteit wel kunnen opdrijven. We werken nu aan een project waarbij we adoptie stimuleren. Daarnaast is het aantal opnames door inbeslagname sterk gestegen en daardoor staat de capaciteit onder druk.”

VABI-hoeve

“Wat de zoektocht naar een nieuwe locatie betreft hebben we een aantal pistes in onderzoek. Een eerste is de VABI-hoeve. Daar onderzoeken we in welke mate er ook plaats is om op termijn een dierenasiel te integreren in de omgeving. Er zijn enkele opportuniteiten. Dat is slechts een van de pistes. Als die plaats niet geschikt blijkt, moeten we andere pistes bewandelen. Het is zoeken naar waar dit mogelijk is in centraal West-Vlaanderen en dat hoeft niet in Roeselare te zijn. We willen een verhaal schrijven met verschillende gemeenten.”

“De vzw is opgericht eind 2017 met verschillende partners. Vives, stad Roeselare en Weerwerk ofte Buurt & Co. De bedoelingen waren een betere organisatie van het dierenasiel, het optillen naar een hoger niveau en tot slot een vzw met voldoende budgetten om de financiering te voorzien”, besluit Filiep Bouckenooghe.

“We hebben bij minister Weyts gekeken of er middelen zijn voor een nieuw dierenasiel. Die zijn er niet, dus moeten we roeien met de beschikbare middelen.”

(TD)

“Wat personeel betreft hebben we nog een samenwerkingsovereenkomst met Buurt & Co tot en met 2019. Dit wordt een overgangsjaar. Zolang dit loopt zal er geen personeel worden overgedragen naar de vzw. Ondertussen kijken we hoe we de uitbating in de toekomst kunnen uitbouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier