Nieuwpoort moet het met een schepen minder doen

Net als de andere CD&V-beleidsmensen wil burgemeester Geert Vanden Broucke in een volgende legislatuur de opgestarte projecten verderzetten. © Isabelle Vanhassel
Redactie KW

Als de kiezer volgend jaar naar de stembus stapt om zijn politieke vertegenwoordigers voor de komende legislatuur aan te duiden zal hij op de stemformulieren toch wel een en ander veranderd zien. De grootste partij van de stad, CD&V, zal noodgedwongen met een andere lijsttrekker dan in 2012 uitpakken, LDD komt niet meer op in Nieuwpoort en de andere partijen zijn nog aan het bekokstoven wie op kop zal staan. Wij gingen alvast even polsen bij de politieke partijen om na te gaan hoe zij met hun kandidaten naar deze belangrijke verkiezingen zullen trekken.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Vooral de CD&V-lijst zal er anders uit zien dan voorheen met het overlijden van twee kopstukken, Roland Crabbe en Els Filliaert-Vanlandschoot. Crabbe behaalde in 2012 3.013 voorkeurstemmen, Els Filliaert-Vanlandschoot 1.162 en deze leemtes zullen niet zomaar kunnen worden opgevuld. CD&V heeft echter een ruime meerderheid met vijftien zetels in de gemeenteraad en de huidige burgemeester Geert Vanden Broucke zal er als lijsttrekker alles aan doen om deze absolute meerderheid te behouden. Hij zette het werk van zijn voorganger verder, maar legde wel eigen accenten.

Verlies van kopstukken

“Wij trekken inderdaad enigszins gehavend naar de kiezer, maar ik heb er alle vertrouwen in. Wij beschikken over mensen met inzicht en hebben voldoende potentieel om de grootste partij van de stad te blijven”, aldus Vanden Broucke. CD&V trekt met Geert Vanden Broucke als lijsttrekker naar de kiezer. Door een nieuwe regelgeving zullen er na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Nieuwpoort maar vijf schepenen meer zijn in plaats van de huidige zes, en dat zou wel eens voor een strijd binnen de eigen partij kunnen zorgen, vooral ook om dat er nieuwe potentiële mensen klaar staan om mee te besturen.

“Wij beschikken over voldoende potentieel om de grootste partij van de stad te blijven” – burgemeester Geert Vanden Broucke

Maarten Claeys en Sara Neudt zijn twee jonge krachten die heel wat in hun mars hebben en zeker de nodige stemmen zullen halen. “Ik zou graag aan de verkiezingen deelnemen en het zouden meteen ook mijn allereerste verkiezingen zijn”, aldus Sara Neudt. “Ik ben nu wel OCMW-raadslid, maar nam in 2012 niet aan de verkiezingen deel. Ik zit in mijn laatste jaar bachelor kleuteronderwijs en wil in de toekomst mee een rol in het beleid en in de toekomst van onze stad spelen, en meteen ook een stem aan de jongeren geven.”

Bert Gunst is formeel: “We zullen moeten afwachten wat het wordt. Het is een goede zaak dat jongeren de lijst komen vervoegen en anderzijds denk ik dat alle huidige schepenen hard werken en op die manier hun beleid willen verder zetten. De ambitie om te blijven hebben ze wel.”

Wat met SP.A en N-VA?

Enkel bij CD&V is men quasi zeker van wie de lijst in 2018 zal trekken, bij de andere partijen is het nog koffiedik kijken. Toch mogen we stellen dat N-VA, die bij de vorige keer bij haar eerste verkiezingsdeelname in Nieuwpoort meteen drie zitjes haalde, Matthias Priem als lijsttrekker zal aanduiden. “Wij zijn er nog niet uit, er is nog niets beslist, maar ik ben wel kandidaat-lijsttrekker“, laat Priem weten, “Het is en zal ook niet makkelijk zijn om tegen de meerderheidspartij van nu in te gaan, maar daarom nemen we deel aan verkiezingen. We willen mee werken aan een bloeiend Nieuwpoort. CD&V staat uiteraard sterk in Nieuwpoort maar als de gelegenheid er zou zijn, dan willen we zeker onze verantwoordelijkheid opnemen.”

“De kans bestaat dat mijn zoon Dimitri als kandidaat op een of andere lijst staat” – Jean-Marie Dedecker (LDD)

Bij SP.A, die momenteel net als N-VA drie vertegenwoordigers in de gemeenteraad heeft, is het nog wachten tot het einde van het jaar vooraleer er namen naar voren worden geschoven. “Het is nog te vroeg en er is nog niets beslist. Als de gezondheid het voor mezelf toelaat, zal ik zeker weer aan de verkiezingen deelnemen, maar op welke plaats weet ik zelf nog niet. Er staan enkele vergaderingen gepland en ik hoop dat we er vlug uit komen”, zegt voorzitter Jo Rousseau van SP.A.

Geen LLD, wel Dedecker

Open VLD is ook opnieuw zinnens om met een lijst naar de kiezer te trekken, maar ook hier is men karig met commentaar. “Uiteraard is het onze bedoeling om opnieuw aan de verkiezingen deel te nemen en uiteraard zijn we ermee bezig, maar ik denk dat het nog enkele weken zal duren vooraleer we echt met concrete namen naar buiten zullen kunnen komen“, laat Maurice Bellefroid ons in het ongewisse. Open VLD slaagde er bij de vorige verkiezing niet in om een zitje in de gemeenteraad te behalen.

LDD zal in tegenstelling tot 2012, niet in Nieuwpoort met een lijst opkomen, maar dat sluit niet uit dat er toch op een Dedecker zal kunnen worden gestemd. Jean-Marie Dedecker: “Wij zullen met LDD niet opkomen, maar mijn zoon Dimitri die in Nieuwpoort woont, werd al door verschillende partijen gepolst om op de lijst te staan. De kans zit erin dat hij kandidaat is.”

(PBM)