NieuwPittemEgem denkt na over de post-coronatijd

Redactie KW

De Pittemse oppositiepartij NieuwPittemEgem zat de voorbije week rond de tafel om na te denken over het leven in Pittem na de coronacrisis. Het resultaat van al dit denkwerk goot de partij in een ‘Post-corona Voorstel’.

Net als in zoveel steden en gemeenten zal men ook in Pittem maatregelen moeten nemen om de impact van de coronacrisis te beperken. In een ‘Post-corona Voorstel’ geeft NieuwPittemEgem aan dat er zowel prioritaire maatregelen op korte termijn als duurzame maatregelen op lange termijn zullen moeten genomen worden.

Lokale economie promoten

“Het is nu zaak zo snel mogelijk na te gaan welke extra middelen de gemeente kan vrijmaken, zonder de financiële gezondheid van de gemeente in het gedrang te brengen” liet Christophe Vancoillie weten. “De concrete verdeling van deze middelen zullen volgens ons verdeeld moeten worden op vier grote vlakken.” Een eerste vlak is de ondersteuning van de economische heropleving. Het spreekt voor zich dat een lokaal bestuur het totale omzetverlies en de gedragswijziging van de consument niet alleen kan compenseren.

De partij pleit ervoor een raamwerk te creëren voor een betere lokale economie door in te zetten op promotiecampagnes van bijvoorbeeld Koop Lokaal of HorecaComeback. Dat kan door het promoten van de Pittemse kadobon bij burgers en bedrijven of door ondersteuning te voorzien wanneer de horeca opnieuw zal opstarten. Door het wegvallen van alle festiviteiten deze zomer zullen heel wat verenigingen en zelfstandigen een groot verlies lijden. De partij wil dan ook werk maken van organiseren van alternatieve activiteiten later op het jaar, zoals een kroegentocht, een korteketenmarkt, een santé-bon zoals in Roeselare… Tenslotte moet er ook ingezet worden op de land- en tuinbouw en het toerisme.

Kwetsbare personen en gezinnen

Een tweede aandachtsvlak binnen het voorstel is de ondersteuning van kwetsbare personen en gezinnen. De partij denkt in dit verband aan een financiële steun voor gezinnen voor opvang, speelpleinwerking, logopedie of huiswerkbegeleiding voor kinderen die het moeilijker hebben. Er wordt ook gedacht aan maatregelen om de ouderen en eenzamen uit hun isolement te halen en aan initiatieven voor de kinderen die niet meer naar de sportclub of jeugdbeweging kunnen.

Tenslotte kan een kleine attentie voor de vele vrijwilligers een goed idee zijn. Als derde pijler ziet NieuwPittemEgem de ondersteuning van onze zorgsector, met aandacht voor het verstrekken van beschermingsproducten aan de huisartsen, thuisverpleegkundigen, het WZC of de Sint-Jozefkliniek.

Steun voor vrijetijdsorganisaties

Het laatste aandachtsvlak is de ondersteuning van verenigingen, wijkcomités, Zotte Maandaggroepen en andere vrijetijdsorganisaties. Heel wat verenigingen hebben de activiteiten om de kas te spijzen de voorbije maanden moeten annuleren, met een financiële kater tot gevolg. De partij wil dan ook de subsidies van de verenigingen herbekijken, met een eventuele éénmalige extra door de crisis. Ze stelt ook voor een extra korting te geven op de huurprijs van de gemeentelijke infrastructuur of het materiaal.

De zomerkampen van de verenigingen mogen weliswaar doorgaan, maar in een aangepast kader. Dit zal een financiële weerslag hebben. Ook hier wil de partij een financieel duwtje in de rug geven. Tenslotte wil de partij, nu iedereen actiever aan het sporten is, de vele sportverenigingen promoten en de fiets-, loop- en wandelroutes in de verf zetten.

JG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier