Nieuwe weide voor W-Fest, Hype-O-Dream en Waregem Koerse goedgekeurd op gemeenteraad

De vergadering werd geopend met felicitaties en applaus voor burgemeester Kurt Vanryckeghem, die als eerste Waregemnaar in vijftien jaar, een zetel in het Vlaams parlement wist te verzilveren. © GF
Redactie KW

Dinsdagavond werden op de Waregemse gemeenteraad sinds de verkiezingen 27 punten en 6 vragen van de oppositie besproken. Er is een potentieel nieuw terrein voor Hype-O-Dream, Waregem geeft 1.500 euro noodhulp aan onder andere Zimbabwe en een Waregem-app zit er nog niet meteen aan te komen. De vergadering werd geopend met felicitaties en applaus voor burgemeester Kurt Vanryckeghem, die als eerste Waregemnaar in vijftien jaar, een zetel in het Vlaams parlement wist te verzilveren.

Het stormachtige weer buiten werd weinig of niet weerspiegeld in deze gemeenteraad. Veel van de punten werden zonder al te veel problemen aangenomen.

De gebruiksovereenkomst van een nieuwe weide voor evenementen als W-Fest, Hype-O-Dream en Waregem Koerse werd goedgekeurd. Dit zal ter hoogte van de Lentedreef zijn en 16.872 euro kosten als de hele weide voor een festival gebruikt wordt. Als parking betaalt de gemeente slechts 1.000 euro per hectare.

Spinningorganisatie Bike Fun vzw krijgt dan weer een gunstiger huurtarief van het Jeugdcentrum in de zomermaanden, wanneer zij veel minder spinners hebben. De huurprijs wordt gehalveerd naar een kleine 400 euro per maand in de zomer. “Bike Fun hanteert nu al lagere prijzen in de zomer om volk aan te kunnen trekken, dit is zeker geen commerciële zet. Bike Fun is een vereniging die we graag zouden houden”, zei burgemeester Vanryckeghem.

Over de herinrichting van de Schakelstraat werden wel enkele vragen gesteld door Inge Vandevelde (Groen). Vooral bij het aanleggen van het groen in het project rees de vraag naar biodiversiteit en kostprijs, het project kost alles samen een kleine 940.000 euro. “De bomen die er nu staan moeten weg voor te werken en een extern bureau heeft de planning gedaan, wij hebben vertrouwen in hen en hebben dit gecontroleerd”, klinkt het aan de schepentafel.

Wegwijzertorens in het centrum

Waregem zal in de toekomst ook zorgen voor wegwijzertotems in het centrum, vooral in de nieuwe Zuiderboulevard. Maxim Laporte stelde dit hele project in vraag en verweet het bestuur zelfs een gebrek aan digitale visie. “Komen er dan ook dynamische borden?” Schepen Iacopucci legde uit dat de wegwijzers vooral dienen voor zij die hun auto reeds achtergelaten hebben en op zoek zijn naar de ingang van bijvoorbeeld De Schakel.

Waregem-app

Even later gaan Laporte en Iacopucci nog licht in de clinch wanneer Margot Desmet (CD&V) de vraag stelt naar het ontwikkelen van een Waregem-app. Schepen voor onder andere ICT, info en communicatie Iacopucci legde de moeilijkheden van zo’n app uit: de kostprijs, een onzeker nut en een bezorgdheid over wat een externe partner zal doen met de data van de Waregemse gebruikers. Er werd in het verleden al een poging tot samenwerking met HoWest gezocht om een app te ontwikkelen, maar tevergeefs en nu denkt men na over een concept.

Dit alles werd door Maxim Laporte afgedaan als gebakken lucht: “Uw digitaal verhaal is niets, al in 2016 was er een project voor gratis wifi in steden, Waregem diende zelfs geen dossier in. Ook met projecten van Smartcity doen we niet mee. Waregem heeft al meerdere boten gemist op dit vlak, er is bij de bevolking wél vraag naar digitalisering.”

Burgemeester Vanryckeghem verzoekt Laporte halfweg zijn betoog zelfs om ‘niet zo te roepen’ en Iacopucci benadrukt fijntjes dat we tegenwoordig meer richting 4G of zelfs 5G kijken dan naar gratis wifi en dat Waregem wel degelijk deelneemt aan Smartcities. “Zij organiseren vrij veel en we gaan inderdaad niet naar alles. Bovendien zijn veel zaken, zoals openingsuren, gemakkelijk te Googelen, daarvoor moeten we geen app maken.”

Tot slot kent de gemeenteraad 1.500 euro noodhulp toe aan de slachtoffers van de cyclonen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. (JF)