Nieuwe voorzitter voor gemeenteraad

Voor de gemeenteraad in OC De Leege Platse wenste Thijs DAlleine (links) de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter Nele Dejonghe (rechts) alle succes toe. © (Foto ZB)
Redactie KW

De raadszitting startte met een nieuwe voorzitter. Thijs D’ Alleine nam ontslag wegens beroepsredenen maar blijft zetelen als raadslid

Iedere partij, zowel meerderheid als oppositie, had woorden van lof met de manier waarop Thijs twee jaar de raadszittingen had geleid. Nele Dejonghe, die hem opvolgt, kreeg alle steun voor haar eerste raad en deed het, achteraf gezien heel goed.

Heel wat verkeersmaatregelen stonden op de agenda. In de Grote Roeselarestraat in Passendale werden de verkeersremmers weggenomen voor te gevaarlijk. “We hebben een studie laten uitvoeren die geen 7.000 euro kost zoals de oppositie verklaard maar 5.200 euro”, aldus burgemeester Dirk Sioen. De conclusie van de studie is trajectcontrole. “We zullen alles bespreken in de mobiliteitscommissie.”

De vroegere 50 kilometer per uur werd te niet gedaan. Koen Descheemaeker ( N-VA) wees er op dat de burgemeester afkwam met een dode mus. “Al in januari kwamen we dat trajectcontrole de oplossing was. Daarvoor was geen studie van veel geld nodig. Goed die is er nu maar je doet er niets mee. Alles blijft bij hetzelfde.”

De burgemeester antwoordde dat de commissie binnen drie weken het probleem zal bespreken. Raadslid Luk Hoflack ( Insamenspraak) liet een amendement stemmen dat er zeker een oplossing moest komen tegen het einde van het jaar.

Schepen van mobiliteit Koen Meersseman (#Team) kwam naar de raad met een nota over parkeerbeleid. “Daar is in Zonnebeke duidelijk nood aan”, benadrukte hij. De nota bestond uit diverse punten met onder andere stop & go parkeren voor handelszaken, blauwe zones, zorgparkeren, speel – en sneeuwstraten, zwaar verkeer… De oppositiepartijen hadden felicitaties voor het geleverde werk en vonden het een goede basis om een degelijk parkeerbeleid te realiseren. Enkel kwam er enige kritiek om bij de ordehandhaving van de voorstellen geen beroep te doen op een externe firma.

Landelijke wegen

Voor de herstelling van landelijke wegen trekt de gemeente 893.612 euro uit. Zo zijn er werken aan de Wallemolenstraat, statiestraat, Jokweg en Waterstraat. Er komt een nieuw fietspad in de Moorsledestraat in asfalt tot aan de Dragonderstraat en de Nieuwstraat in Beselare wordt volledig vernieuwd. Raadslid Liselot Wydooghe ( N-VA) drong er op aan de firma een strikte timing op te leggen om hinder te voorkomen

Postautomaat

In een interpellatie vroeg raadslid Koen Descheemaeker de verplaatsing van de pakjesautomaat. Hij betreurde dat de automaat het centrum van Zonnebeke ontsiert en op een andere plaats kwam dan dat in de vorige gemeenteraad beslist was. Hij had ook problemen met het niet aanvragen van een vergunning.

Schepen Koen Meersseman gaf toe dat de plaats niet schitterend is. “We zijn tot de conclusie gekomen om hem daar te plaatsen na gesprekken in het college en met het diensthoofd. Wat de vergunning betreft, is het een grijze zone sommigen zeggen wel en anderen weer niet voor een aanvraag. Als we hem nu verplaatsen moet het nu goed zijn. Ik wil hem nu integreren met een fietsenstalling en oplaadpunt.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier