Nieuwe verkaveling stuit op kritiek tijdens Anzegemse gemeenteraad

Burgemeester Gino Devogelaere aan de Zurendriesstraat waar een wijk van 32 woningen zou komen. De burgemeester wil de bouwpromotor niet langer aan het lijntje houden. © MVD
Redactie KW

Aan de Zurendriesstraat wordt een nieuwe verkaveling van 32 woonentiteiten gepland en een bufferbekken van meer dan 1.000 kubieke meter water. Tegen het project werden de afgelopen maanden maar liefst 96 bezwaarschriften ingediend. Dat hield de gemeenteraad niet tegen om alsnog de wegeniswerken goed te keuren.

Na vier jaar wordt door Avet Building & Engineering een nieuw project ingediend voor de Zurendriesstraat in Tiegem. Er zouden 32 huizen gebouwd worden. Aanpalend zou een bufferbekken komen die de Kasterbeek zou moeten ontlasten.

Als het water uit het bekken niet weg kan in de grond, dan hebben we een probleem

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag laatstleden werd het punt naar voor gebracht. Rik Colman (CD&V – Eendracht) van de oppositie maakte zijn bezorgdheden over. “Er werden heel wat bezwaarschriften ingediend. 96! Dat zijn er een heleboel, zeker voor een dorp als Tiegem. Zomaar ja zeggen kunnen we niet”, vertelt het raadslid.

Rik Colman stelde dat er met het plan op het eerste zicht niks mis is. Meer woongelegenheden betekent voor de lokale handel en de lagere school een nieuwe instroom. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn volgens de oppositie. Er zou sprake zijn van een fietspad van vijf meter breed, die wellicht binnen afzienbare tijd als shortcut voor auto’s zal gebruikt worden. “Ook het bufferbekken is misschien nutteloos, we zouden op zijn minst de peilingen moeten afwachten. Als het water uit het bekken niet weg kan in de grond, dan hebben we een probleem”, vult Rik Colman aan.

Het moet ‘ja’ of ‘nee’ zijn

Burgemeester Gino Devogelaere (Samen één) ging daarop in het verweer. “het verwondert me dat je zo’n preek afsteekt als je de vorige legislatuur vermeld had dat je er akkoord mee zou gaan mits aanpassingen. De aanpassingen zijn gebeurd en nu staan we weer voor voldongen feiten. Het moet ofwel ‘ja’ ofwel ‘nee’ zijn. We stemmen vandaag over de wegenis en dus niet over de concrete invulling. Dat moet nog volgen.”

Ook schepen van Financiën Johan Delrue (Samen één) viel de burgemeester bij: “We houden de mensen aan het lijntje. We kunnen de projectontwikkelaar niet vanalles laten wijzigen om dan uiteindelijk alles een halt toe te roepen omdat we het niet meer mooi vinden.”

Vervolgens werd de stemming ingeluid voor het goedkeuren van het tracé voor de wegeniswerken. Toen zag Rik Colman zijn kans schoon om een aantal voorwaarden door te drukken. Als eerste vroeg hij om van de wandelweg met een breedte van vijf meter zodanig in te richten dat er geen auto’s gebruik van kunnen maken. Hij vroeg ook een korter wandelpad doorheen de wijk. Ten tweede vroeg de oppositie om de voortuinen van de woningen te bevestigen zodat daar geen extra parkeerplaatsen kunnen komen. Als laatste vroeg de oppositie om de parkeerplaatsen in het plan beter te verdelen over de wijk.

De eerste twee vragen werden goedgekeurd de laatste had een stemming nodig en werd afgekeurd. Het voorstel kreeg zes stemmen voor van de oppositie en 11 stemmen tegen van de meerderheid. Opvallend, er waren drie onthoudingen waaronder Sofie Demurie (Inzet), Nathalie Kint (Inzet) en voorzitter Koen Tack (N-VA).

Blijkbaar konden de partijen Inzet en N-VA zich niet vinden in het standpunt van hun mede meerderheidspartij Samen één. Want ook bij de stemming over het goedkeuren van het tracé, kregen ze slechts een nipte meerderheid. 11 stemmen voor en 10 onthoudingen, onder andere drie onthoudingen van de aanwezigen van Inzet, zes onthoudingen van de oppositie en één onthouding van gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA).

“We willen hiermee een teken geven. We moeten een lijn uitzetten, er komt een bouwstop aan. We kunnen niet alles volbouwen. Er zal een beleidsplan komen over wat nog wel kan en wat niet. Zodat we mensen geen valse hoop geven”, legt gemeenteraadslid Sofie Demurie (Inzet) uit.

ontgoochelde buren

In het publiek zaten heel wat mensen die zich persoonlijk verzetten tegen de bouw van de wijk. Zij spraken van teleurstelling, ze worden niet gehoord. Anderen spraken dan weer van verraad wat dan weer werd genuanceerd. “We zijn ontgoocheld, we hadden de indruk dat we het pleit zouden winnen”, aldus de ‘Buren van Tiegem’. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier