Nieuwe servers, pc’s en software voor gemeentediensten Lo-Reninge

© MVDP
Redactie KW

De pc’s, software en servers van de gemeentelijke administratieve diensten zijn aan vernieuwing toe. Daarom keurde de gemeenteraad het voorstel goed om de verouderde apparatuur en software te vervangen, zowel voor de gemeentediensten als OCMW.

Burgemeester Lode Morlion lichtte de noodzaak toe: “De ondersteuning voor de huidige servers loopt eind dit jaar af. We stellen voor om een nieuwe server aan te schaffen: de levering en plaatsing van een gevirtualiseerd serverplatform, namelijk een hardware toestel waarin meerdere elementen kunnen worden ingepast, waarmee mensen ook vanop afstand kunnen werken en dat we minstens 5 jaar operationeel kunnen houden. Een tweede server dient als back-up en wordt op een locatie buiten het administratieve centrum geplaatst. De kostenraming bedraagt zo’n 43.500 euro en ofwel kunnen we de opdracht gunnen via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, ofwel via een raamcontract van een opdrachtencentrale. Over dat laatste voorstel is al overleg geweest en dat kan een goede optie zijn, want al heel wat gemeenten werken op die manier. Voor de aankoop en installatie wordt de kostprijs op zo’n 27.500 euro geraamd. Ook de meeste pc’s waarmee ons personeel vandaag werkt is meer dan verouderd, want ze werden aangekocht in 2011. Daardoor is hun capaciteit sterk verminderd en het besturingssysteem Windows 7 wordt in januari 2020 niet meer ondersteund. Er is dus een deftige upgrade nodig naar Windows 10 en we voorzien 17 nieuwe laptops en 21 Office-pakketten.”

De gemeenteraad gaat ook in op de vraag van de DVV (Dienstverlenende Vereniging) Westhoek besliste om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met het Energiehuis Westhoek. De Vlaamse Regering besliste dat de Energiehuizen vanaf 1 januari 2019 instaan voor het verschaffen van leningen aan kwetsbare groepen en verenigingen en het wegwijs maken van alle burgers in het Vlaamse energiebeleid. De lokale entiteit is bedoeld om tussenbeide te komen in de financiering van structurele energiebesparende maatregelen in privéwoningen, en daarbij wordt wel bijzondere aandacht besteed aan de doelgroep van de meest behoeftigen.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier