Nieuwe partij vindt 7 miljoen euro voor renovatie gemeentehuis De Panne te veel

Wim Janssens en Jochen Raymaekers voor het gemeentehuis © MVP
Redactie KW

Volgens de nieuwe politieke partij ACT!E maakt het gemeentebestuur in het grootste geheim en zonder inspraak plannen om het gemeentehuis te renoveren voor 7 miljoen euro. ACT!E vindt dit te duur voor een renovatie. Een nieuwbouw op het Koningsplein zou slimmer, goedkoper en toekomstgericht zijn.

Voorzitter Jochen Raymaekers en lijsttrekker kandidaat-burgemeester Wim Janssens onderzochten de zaak: “Door de verplichte inkanteling van het OCMW in het gemeentebestuur wordt het gemeentehuis te klein voor al het gemeentepersoneel. Het huidige gemeentehuis is verouderd en zit bovendien vol asbest. Een verbouwing hindert ook de goede werking van het administratief gemeentepersoneel. Hoewel ACT!E geen voorstander is van een fusie met de buurgemeenten, toch zal Vlaanderen binnen de komende 10 jaar geconfronteerd worden met een opgelegde fusieoperatie. Bovendien houdt men geen rekening met de digitale revolutie, waardoor de gemeenten met minder personeel efficiënter en goedkoper zullen kunnen worden bestuurd. Men kan in casu geen beslissing nemen met verregaande financiële gevolgen, zonder rekening te houden met de gevolgen van een te verwachten fusie.”

Geen inspraak

Jochen en Wim storen zich aan de gang van zaken: “Dit plan werd in het grootste geheim opgemaakt, weliswaar in samenspraak met de administratie. Van de oppositie kreeg niemand de kans om mee te werken. Dergelijke projecten die legislatuuroverschrijdend zijn, lanceert men niet vlak voor de verkiezingen. Dergelijke investeringen die niets met partijpolitiek te maken hebben, moeten transparant en met alle partijen besproken worden en er moet absoluut een draagvlak gevonden worden over de partijgrenzen heen. Het voorliggende project alleen zal iedere bewoner minimum 750 euro kosten. Indien dit megalomane plan nog vóór de verkiezingen goedgekeurd wordt in de gemeenteraad zal dit een financieel blok aan het been betekenen voor het volgende gemeentebestuur. Verbouwingsprijzen worden altijd onderschat, en met een realistische inschatting zou dit project veeleer 9,5 mio euro kosten. ACT!E wil in dit project minstens 2 voorstellen op tafel zien liggen en de burger inspraak geven.”

Het alternatieve voorstel van ACT!E

ACT!E heeft zelf een beroep gedaan op een toonaangevend studiebureau om andere pistes te onderzoeken” zeggen Jochen en Wim. “Daaruit bleek dat een polyvalente nieuwbouw met multifunctionele gedeelten op het Koningsplein de beste oplossing is op vlak van duurzaamheid en kostprijs. De ruimte die vrijkomt op de site van het oude gemeentehuis kan worden verkocht voor een woon- en woonzorgproject, met eronder een rotatieparking. Het oude gemeentehuis behouden en gebruiken als locatie voor ceremonies, grote vergaderingen, toneel en feesten zou leuk zijn maar dit is hoogstwaarschijnlijk financieel niet haalbaar. Ons alternatief is beter én goedkoper. Het financiële plaatje van dit totaalproject op de 2 sites met veel meer mogelijkheden voor onze inwoners zal veel goedkoper zijn dan de nu geraamde 7 miljoen euro. Door een nieuw woon- of woonzorgproject met rotatieparking te realiseren op de site van het oud gemeentehuis zal er meer handel en wandel zijn in het gedeelte van Zeelaan-dorp. Het gemeentebestuur wil het plein voor het gemeentehuis volbouwen. Hierdoor verdwijnt het groene plein, de groene long van De Panne Dorp. ACT!E wil in het nieuwe woon- of woonzorgproject zo veel mogelijk groen behouden en mooi laten aansluiten met de Dumontwijk. De Dienst Toerisme zou ACT!E verhuizen naar het toeristisch centrum van De Panne, bij voorkeur in de buurt van het strand, een uitstekende centrale toeristische locatie.”

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier