Nieuwe lijst ‘Oostende koningin’… met steun van Jean-Marie Dedecker

Hendrik Wallijn (rechts) trekt de nieuwe lijst 'Oostende Koningin' en krijgt de steun van Jean-Marie Dedecker. Ze poseren bij een 'Wie is het?'-spel waarvan alle hoofdjes ingevuld zijn door Bart Tommelein. (Foto HH)
Hannes Hosten

Hendrik Wallijn en Sofie Defever, het koppel dat begin maart uit de N-VA stapte, nemen deel aan de verkiezingen met ‘Oostende Koningin’ of OK en krijgen de steun van Jean-Marie Dedecker.

Sofie Defever en Hendrik Wallijn waren de voorbije jaren uitgegroeid tot steunpilaren van de Oostendse N-VA: zij als OCMW-raadslid en parlementair medewerker van kopman Björn Anseeuw, hij als afdelingsvoorzitter. Maar begin maart kwam het tot een scheuring. Hendrik Wallijn sprak van een ‘vertrouwensbreuk met Björn Anseeuw’ en verliet het bestuur. Sofie Defever ging als onafhankelijke in de OCMW-raad zetelen en de samenwerking met Anseeuw werd beëindigd.

“Een domper, want wij waren de voorbije vijf jaar heel geëngageerd”, aldus Hendrik Wallijn. “Dimitri Dedecker, zoon van Jean-Marie, is een goede maat van mij. Ik besprak met hem mijn ideeën en hij stelde voor eens met zijn pa te gaan praten. Wij komen niet op als ‘Lijst Dedecker’, die naam is voorbehouden voor Middelkerke. Maar Jean-Marie wil wel onze steun en mentor zijn. Wij kozen een politiek neutrale naam, Oostende Koningin. Ikzelf zal de lijst trekken.”

Voorakkoord

“Politiek is Oostende ziek tot op het bot”, vindt Hendrik. “Wij zijn een burgerlijst van mensen die opkomen voor onze stad, los van machinaties, achterkamertjes en postjes. Van de huidige partijen mag je geen verandering verwachten. Als voorzitter van de N-VA was ik aanwezig bij de voorakkoordgesprekken tussen Open VLD en N-VA. Bart Tommelein wil burgemeester worden en zal zich eerst laten vervangen door zijn partijgenote Martine Lesaffre. Al zullen ze dit natuurlijk ontkennen en volgt er wellicht een moddercampagne tegenover ons.”

Hendrik Wallijn toont ons mails met de blauwdruk van een voorakkoord tussen Open VLD en N-VA, die CD&V of indien nodig Groen als derde partner zien. Bart Tommelein krijgt de burgemeesterssjerp, maar wordt mogelijk tijdens zijn ministerschap titelvoerend burgemeester met schepen Martine Lesaffre als waarnemend burgemeester. Björn Anseeuw neemt wel over als Tommelein ook na de verkiezingen van 2019 minister blijft. “Die koehandel choqueerde mij“, vertelt Hendrik. “Geen enkele keer ging het over de inhoud. De N-VA verkoopt haar ziel en de burgemeesterssjerp al voor de verkiezingen.”

“Blauwe keizer”

“Hendrik kwam me dat vertellen”, aldus Jean-Marie Dedecker. “Wij gaan van een rode keizer naar een blauwe keizer. De huidige keizer is dood, dat voel je. Zijn laatste heldendaad was Jean Vandecasteele aan de kant zetten, iets wat niemand pikt. Maar de nieuwe keizer heeft geen kleren aan. Bart Tommelein is al twaalf jaar het zeeschoothondje van Johan Vande Lanotte. Daarom heb ik Hendrik mijn steun toegezegd.”

“We hebben al enkele fantastische kandidaten“, aldus Hendrik. “zoals hiphopper en muzikant Richie Vandamme, muzikant Johan Delacauw, KVO-kustgirl Maïté Maus, ex-voorzitter van de minderhedenadviesraad MARO Youssef Abdelkader, gitarist Geert Annys, ondernemer Christophe Gunst, Annelies Cuvelier, Veerle Noels en mijn vrouw Sofie Defever, intussen OCMW-expert geworden en zowat het sociale geweten van de partij. Maar we hebben nog veel meer mensen achter ons. We gaan voor een volle lijst.”

“Marginaliteit”

Oostende Koningin wil onder meer de personenbelasting halveren, om zo jonge actieve gezinnen en bemiddelde mensen aan te trekken. De partij wil een betere doorstroming voor auto’s, een grote ondergrondse parking tussen het gerechtshof en het Kennedyrondpunt en gaat voor een exclusieve, trendy uitstraling.

“Bart Tommelein wordt burgemeester, maar zal zich eerst laten vervangen door Martine Lesaffre”

Verder valt in het tienpuntenprogramma ‘bestrijding van de marginaliteit’ op. “Het uitnodigend beleid van het OCMW Oostende moet teruggeschroefd worden”, luidt het. “Stop het beleid dat als een miseriemagneet marginalen aantrekt.” “Ik ben sociaal, ik heb vijf kinderen en twee pleegkinderen”, zegt Hendrik. “Maar Oostende doet meer voor mensen die niet werken dan voor mensen die wel werken. De stad is verregaand aan het marginaliseren. Er stromen getalenteerde, kapitaalkrachtige ouderen toe, maar ook veel mensen met problemen. Jongeren gaan weg. We moeten uit die spiraal. Oostende mag geen Charleroi aan de Noordzee worden.”

“Prostitutiecoalitie”

Zal Oostende Koningin niet leiden tot een versnippering op rechts en meer kans voor Johan Vande Lanotte om zichzelf op te volgen als burgemeester? “Dat is de chagrijnige reactie die je bij N-VA zal horen”, aldus Jean-Marie Dedecker. “Als OK een zetel haalt, kan die het rechtse blok versterken. Beter dat dan een prostitutiecoalitie waarin N-VA zich al op voorhand prostitueert.”

Björn Anseeuw: “Er is geen voorakkoord”

“Op politiek vlak verandert er niets voor ons”, reageert N-VA-fractieleider Björn Anseeuw. “Wij gaan uit van onze eigen sterkte. Dat deze nieuwe partij inhoudelijk in onze vijver vist? We zijn sterk genoeg. Ik zit daar echt niet mee in.” Hij reageert ook op de stelling van Hendrik Wallijn dat er een voorakkoord bestaat tussen N-VA en Open VLD. “Wij willen Oostende een ander bestuur geven. Maar je kan makkelijk zeggen dat er een voorakkoord is om de ander zwart te maken. Het is altijd hetzelfde geroddel en dezelfde kletspraat.”

“De heer Wallijn is in maart door N-VA Oostende als voorzitter aan de deur gezet. Ook daarna durfde hij het nog aan om met een flinke som geld uit onze partijkas te gaan lopen. Het gerecht zal hier haar werk doen. Als hij beweert dat er een ondertekend voorakkoord is, dan moet hij het op tafel leggen. Ik heb het alleszins niet. Elke zichzelf respecterende partij toetst wel af en spreekt met collega-politici. Maar dat is iets anders dan een voorakkoord tekenen en je ziel verkopen. Dit is klinkklare onzin.”

“Dit klopt helemaal niet”, reageert Hendrik Wallijn op de beschuldiging dat hij geld van de N-VA heeft achtergehouden. “Ik kan hem enkel aanraden om klacht in te dienen, dan zal ik reageren met een klacht voor laster en eerroof. De moddercampagne is begonnen. Dit is een wanhoopspoging die als een boemerang in zijn gezicht zal terugkeren. Björn Anseeuw heeft zelf nog schulden aan mij en beschuldigt mij nu van diefstal… Werkelijk het laagste van het laagste.”

Björn Anseeuw van zijn kant noemt de bewering dat hij nog schulden heeft aan Hendrik Wallijn – het gaat volgens hem om skilaarzen – een pertinente leugen’.

Johan Vande Lanotte: “Zonder naam ‘Lijst Dedecker’ weinig impact”

“Iedereen heeft het recht om lijsten in te dienen”, reageert Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein. “Mijnheer Wallijn stapte ontevreden uit de N-VA en komt nu met een lijst op. Hij is blijkbaar hopeloos op zoek naar politiek onderdak. Maar ik heb daar geen commentaar op.”

Is er een voorakkoord N-VA-Open VLD? “Iedereen kan dat beweren”, aldus Tommelein. “Het is geklets en geroddel in de marge. Open VLD gaat uit van eigen sterkte en wil inderdaad de burgemeester leveren. N-VA, CD&V, Stadslijst en Groen zijn mogelijke partners. Een combinatie met Stadslijst en Groen geniet onze voorkeur niet. Voor de rest zal de kiezer de kaarten schudden.”

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd“, vindt burgemeester Johan Vande Lanotte (Stadslijst) over de nieuwe partij. “Toen we zagen dat Sofie Defever na haar vertrek bij N-VA actief bleef op sociale media, wisten we wel dat er nog iets zat aan te komen. Maar zonder de naam ‘Lijst Dedecker’ zal dat geen grote impact hebben. ‘Oostende koningin’, dat zegt niets.”