Nieuwe gemeenteraadsleden bij CD&V

foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Onlangs dienden Stefaan De Clerck, Christine Depuydt en Alain Cnudde van CD&V hun ontslag in bij de Kortrijkse gemeenteraad. De partij belooft immers al lang verandering. Met de eerste zitting vlak om de hoek stelden de Kortrijkse Christendemocraten hun nieuwe aanwinsten voor. Eerste opvolger Benjamin Vandorpe (47), tweede opvolger Mia Cattebeke (63) en vijfde opvolger Carol Leleu (41) zetelen vanaf maandag naast fractieleidster Hannelore Vanhoenacker, Roel Deseyn, Jean de Bethune en Pieter Soens op de oppositiebanken. Met Liselotte Vandevelde komt er ook een nieuwe voorzitter voor de Kortrijkse afdeling. Astrid Destoop (36) en Filip Santy (61), laten hun kans om te zetelen voorbijgaan.

Liselotte Vandevelde verhuisde zes jaar geleden van Zwevegem naar Kortrijk. Ze woont samen met haar dochter Stella (5) in het hart van de stad. Ze komt niet uit een politiek nest, al waren haar ouders wel heel betrokken bij het verenigingsleven in hun stad. Liselotte studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit van Gent en heeft altijd een passie gehad voor cijfers en de financiële kant van de dingen. Vandaag begeleidt ze vooral overnames tussen bedrijven. “Ik houd hoofdzakelijk van het verhaal achter de cijfers”, aldus de 33-jarige financieel adviseur uit Kortrijk.

“Ik werk met cijfers, maar toch vooral met mensen. Ik ben het dus wel gewend om een balans te zoeken in de dingen”, glimlacht ze. Voor CD&V Kortrijk vielen de laatste verkiezingsresultaten erg tegen, Liselotte staat dus voor een stevige uitdaging. Ze is nochtans vrij nieuw in de politiek. “Maar met mijn achtergrond denk ik dat ik bij onze partij veel kan bereiken. Een fris paar ogen kan nergens kwaad”, gaat de nieuwe voorzitster verder.

“Ik wil vooral verbindend werken en ons imago wat opfrissen. Ook met betere communicatie wil ik mij bezighouden. We hebben de juiste mensen op de juiste plaats nodig en moeten duidelijkere standpunten durven innemen én die ook leren overbrengen naar het grote publiek. Natuurlijk zullen we daar ook nieuwe mensen voor nodig hebben. Die gaan we aantrekken, maar met respect voor de ervaren rotten in het vak. Zij kunnen heel wat kennis overbrengen.”

Geen luie zetel

Op haar vrije dag zal je Liselotte zelden betrappen in haar luie zetel. Ze loopt, fietst en leest graag en speelt basket op competitieniveau bij Basketteam Kortrijk.

“Dat doe ik al sinds ik vijf jaar oud was”, vertelt ze. “De groep bestaat uit speelsters die vroeger op een heel hoog niveau actief waren.”

“Nu spelen we voor het plezier, al spelen we wel altijd kampioen (lacht). Elke donderdagavond trainen we en in het weekend spelen we een match. Ik zou er geen afscheid van kunnen nemen.”

Mia Cattebeke (63), Directrice van De Hoge Kouter uit Heule

“Oppositie voeren is niet echt mijn ding, ik ben een bruggenbouwer”

foto AN
foto AN

Mia Cattebeke is een geboren en getogen Heulse. Ze week een hele tijd uit naar Zwevegem, maar kon de Kortrijkse deelgemeente niet missen. Ze woont er nu samen met haar man Rudi. “Ik werd zelfs heel lang geleden ooit Tineke van Heule”, getuigt ze. Mia ging naar school in het Spes Nostra instituut in Heule, later pendelde ze naar Kortrijk om er orthopedagogie te studeren. Daarna werkte ze twintig jaar in het verzekeringswezen, in een zaak die ze overnam van haar vader. Ook hij was politiek geëngageerd en actief in de gemeenteraad.

“Ik kon in die branche veel mensen vooruit helpen, maar het was toch niet helemaal mijn ding”, aldus het kersverse gemeenteraadslid en moeder van een zoon. Vandaag is ze aan de slag als directrice van school De Hoge Kouter en zetelt ze in het Bijzonder Comité Sociale Dienst. “Maar die laatste functie geef ik op. Met pijn in het hart, want ik had echt het gevoel dat ik daar iets kon betekenen. Alle kleuren werkten er samen over de partijgrenzen heen. Maar ik had mijn woord gegeven aan de partij en dat breek ik niet.” Ze wordt opgevolgd door Nic Cattebeke, die geen familie van haar is. Mia beschikt over een groot rechtvaardigheidsgevoel. “Ook dat kreeg ik, net als mijn zeven broers en zussen, mee van mijn papa.” Ze wil via de gemeenteraad dan ook vooral haar stempel drukken op het sociale beleid in de stad. “Er gebeuren zo veel leuke dingen in Kortrijk, maar niet iedereen kan ervan genieten. Dat wil ik zien veranderen. Het sociale beleid moet doorgetrokken worden in alle andere beleidsdomeinen”, vertelt ze enthousiast. “Ik moet wel toegeven dat oppositie voeren niet meteen mijn ding is, ik ben meer een bruggenbouwer. Al zal ik wel kritisch zijn. Als ik iets zie dat niet door de beugel kan, zal ik niet nalaten dat te melden. Toch wil ik vooral dingen opbouwen in plaats van afbreken.” (AN)

Benjamin Vandorpe (47), Ondernemer uit Kortrijk

“Door met modder te gooien, bereiken we niets”

foto AN
foto AN

Benjamin Vandorpe is ondernemer in hart en nieren. Als medevennoot en medezaakvoerder van Lafosse Kitchen Technology en Vermandere, twee bedrijven die respectievelijk professionele keukens installeren en produceren, weet hij wel het een en ander over onderhandelen. “Dat is meteen ook wat ik wil doen in de gemeenteraad”, valt hij met de deur in huis. “In het bedrijfsleven kan het er ook hard aan toegaan, maar het moet constructief blijven. Ik ga hameren op inhoud. Door met modder te gooien, zoals ik nu soms zie gebeuren, bereiken we niks.” Benjamin is nieuw in de gemeenteraad, maar weet nu al dat zijn focus vooral op stadsfinanciën, economie en ondernemerschap zal liggen. “Dat is logisch door mijn achtergrond. Ik ga vooral pleiten voor meer investeringen in onze stad. We hebben hier wegen en rioleringen die meer dan 100 jaar oud zijn en er is geen consequent plan om die te vernieuwen. Ik snap dat er daar niet onmiddellijk geld voor beschikbaar is, maar het is een probleem dat we niet mogen onderschatten.” Het gloednieuwe gemeenteraadslid woonde als kind een tijdje in Marke, hij was er actief als leider van de KSA en in het amateurtoneel, maar is eigenlijk een geboren Kortrijkzaan. Hij keerde een tijd geleden dan ook terug naar zijn wortels. Hij woont samen met zijn vrouw Liesbet en hun twee dochters, Jeanne en Cécile in het Noorden van de stad. Hij studeerde af als industrieel ingenieur en is de voorzitter van The Winstons. Een ondernemersvereniging die het levenslicht zag in februari 2017 in de Winstons bar van het Kortrijkse viersterrenhotel Hotel Messeyne. Jonge ondernemers kunnen er netwerken en tips uitwisselen. Ook in zijn vrije tijd blijft Benjamin niet graag in zijn luie zetel zitten. Hij zwemt tot drie keer per week en tracht ook wekelijks te fietsen en lopen. “Veel mensen vragen zich af hoe ik dat in mijn drukke schema krijg.” (AN)

Carol Leleu (41), Gezinscoach uit Kortrijk

“Mobiliteit is toch een beetje in mijn schoenen geschoven”

foto AN
foto AN

Carol Leleu is de enige van het nieuwe CD&V trio die eerder al zetelde in de gemeenteraad. Ze voerde oppositie tijdens de laatste legislatuur. Dat ze opnieuw mag zetelen, als vijfde opvolger, kwam vrij onverwacht. “Maar ik verwelkom de kans met open armen”, klinkt het overtuigd. “Ik was uiteraard teleurgesteld toen bleek dat ik niet opnieuw verkozen was. Je werkt zes jaar keihard aan je projecten, en dan moet je die afgeven. Dat is natuurlijk niet fijn. Maar nu spring ik er weer vol enthousiasme bovenop. Het woonproject Lange Munte bijvoorbeeld ligt mij nauw aan het hart.”

Naast zorg is ook mobiliteit een stokpaardje van Carol. Niet moeilijk, omdat ook haar vader Guy Leleu ooit schepen van Mobiliteit was. “Ik moet toegeven dat het thema mij indertijd wat in de schoenen geschoven is, maar ondertussen heb ik zes jaar ervaring en doe ik het met veel plezier. Daarnaast wil ik mij ook bezig houden met sociale thema’s. Onze stad moet voor iedereen aangenaam blijven. Volgens mij kunnen we een nog beter evenwicht vinden tussen de rust waar sommige inwoners behoefte aan hebben en de feestjes en evenementen waar anderen verzot op zijn. Bovendien vind ik dat er terug meer vanuit de stad zelf georganiseerd moet worden. Mijn collega’s en ik willen het klankbord zijn van de Kortrijkzanen.” Carol woont niet ver van De Lange Munte in Kortrijk, samen met haar man Alain en hun twee dochters Amy en Faye. Ze studeerde aan hogeschool Vives in Torhout en behaalde daar haar regentaat lichamelijke opvoeding. Ze was twee jaar aan de slag als redder in het mimosazwembad en zestien jaar als turnleerkracht in het bijzonder onderwijs voor ze besloot een andere weg in te slaan. “Ik had nochtans een comfortabele job en een vaste benoeming, maar ik wilde iets bijleren. Dus vertrok ik”, verklaart ze. Vandaag is het kersverse gemeenteraadslid aan de slag als gezinscoach. Ze probeert vooral gezinnen met kinderen met autisme te ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier