Een unicum: de nieuwe en de oude burgemeester van Blankenberge zaten in het stadhuis zij aan zij tijdens de installatievergadering.

"Keuze in belang van de stad"

De raadsleden moesten hun eed afleggen in de handen van de uittredende burgemeester. "De nieuwe meerderheid heeft haar start gemist", klinkt het bij Open VLD. "Dus moet burgemeester Ivan De Clerck nogmaals de meubelen redden. De inwoners hebben immers recht op een bestuur."

De situatie is ongebruikelijk, maar Dumery heeft er haar redenen voor. "De situatie in Blankenberge blijft woelig. Er is nog steeds veel commotie rond de bestuurswissel en er worden leugens rondgestrooid. Ik wou elke discussie vrijdagavond uit de weg gaan", zegt ze. "Eerst de gemeenteraad installeren, dan buiten de raad om mijn burgemeesterseed af te leggen bij de gouverneur. Ik heb die keuze gemaakt in het belang van onze stad."

"Start zonder show"

Er gaat een gerucht rond dat er nog een tweede voordrachtsakte in omloop was, opgesteld ten tijde van de coalitiewissel. Daardoor zou Dumery nu voor de nieuwe akte aan te weinig handtekeningen komen. Dumery: "Klinkklare onzin. De akte ligt klaar en ik ga volgende week langs bij de gouverneur."

Met haar opvallende beslissing wou Dumery dus vooral een serene start afdwingen. "Een nieuwe start zonder turbulentie, zonder al die show van de afgelopen jaren. Dat is ook gelukt. De installatievergadering is ordentelijk verlopen." Patrick De Meulenaere (SP.A) volgde zijn partijgenote Jeannine Puype op als voorzitter van de gemeenteraad.