Nieuwe episode in Ardooise politieke soap

Wellicht komt het niet meer goed tussen Chantal Vande Vijvere en Burgemeester Callens. © JM
Redactie KW

Op vrijdag, 22 februari wordt een nieuwe episode geschreven in de politieke ontwikkelingen in Ardooie. Dan buigt de raad voor de verkiezingsbetwistingen zich over twee klachten.

Reeds vijf maanden duurt de politieke soap in Ardooie. Alles begon met het niet meer voordragen van schepen Chantal Vande Vijvere voor een nieuw schepenmandaat namens Groep 82. Nochtans was zij na de burgemeester de plaatselijke stemmenkampioen. Mevrouw Vande Vijvere nam geen vrede met de ‘troostprijs’ van voorzitter van de gemeenteraad en op, de raadszitting van 2 januari liep burgemeester Callens dit punt over de aanstelling van een voorzitter schrappen. Veertien dagen later was er een extra gemeenteraad waarbij Hein Defour (Groep 82) als voorzitter werd verkozen. Er waren drie kandidaten, met naast Hein Defour ook nog Chantal Vande Vijvere en Kimara Goethals (Samen Plus).

Manipulatie

Ondertussen was het hek van de politieke dam. Chantal verweet Groep 82 manipulatie bij de schepenaanstellingen. Er zou met blanco voordrachtaktes zijn gewerkt door de Burgemeester. De burgemeester had het dan weer over schriftvervalsing. Een tweede klacht gaat over het ondertekenen van de voordrachtakte voor de voorzitter van de gemeenteraad.

Negen leden van Groep 82 zouden twee voordrachten getekend hebben, Volgens Chantal Vande Vijvere kan en mag dit niet. Over dit laatste diende ook Kimara Goethals een klacht in. “Over de voordracht van de schepenen doen wij geen uitspraak. Dit is een zaak van Groep 82, al lijkt het bizar dat Chantal aan de kant werd gezet. Maar ook een dubbele voordracht kan volgens ons niet, en vandaar ook onze klacht” aldus de woordvoerder van Samen Plus.

Gevolgen

Indien de klacht rond de dubbele voordracht aanvaard wordt, kunnen de negen ondertekenaars namens de gemeente geen uitvoerend mandaat uitoefenen. Zo kunnen ze niet zetelen in een intercommunale of bijvoorbeeld in de politieraad. Groep 82 houdt wel een slag om de arm omdat noch de burgemeester, noch een schepen de voordracht van Hein Defour als raadsvoorzitter getekend hebben. Alleen de negen gewone raadsleden kunnen worden veroordeeld.

Of er vrijdag al een uitspraak zal zijn is volgens de burgemeester zeer de vraag. Er kan dus nog een staartje gebreid worden aan het verhaal. Alle ogen zijn dan gericht op de gemeenteraad van maandag, waar een aantal benoemingen in uitvoerende mandaten op de agenda staan.

(JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.