Nieuwe deontologische code voor Oostendse raadsleden: “Eten op kosten van een bouwpromotor? Kan niet”

© (Foto GLO)
Redactie KW

Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) stelde een nieuwe deontologische code voor voor alle mandatarissen. Ook kabinetsmedewerkers moeten zich aan deze regels houden. In deze code staan regels rond onder andere corruptie en belangenvermenging. “Dit is een streng document die de mandatarissen bijna vanbuiten moeten leren.”

De vorige deontologische code dateerde van 2013. Met de start van de nieuwe legislatuur werd er dus ook een nieuw reglement opgesteld. “We hebben deze code na heel wat overleg met alle fractieleiders opgesteld”, zegt Wouter De Vriendt. “Jammer genoeg heeft SP.A-Stadsmakers zich bij de stemming onthouden. Ik had hun suggesties verwerkt maar kreeg nadien geen reactie meer. Spijtig.”

Volgens De Vriendt ligt de lat ethisch zeer hoog met deze nieuwe code. “Het zijn strenge voorwaarden waar alle mandatarissen aan moeten voldoen, en ook kabinetsmedewerkers. Het is de bedoeling dat dit document zeer goed nageleefd wordt.”

In de code staan enkele nieuwe zaken. “Zo mogen mandatarissen bijvoorbeeld niet zeggen: ‘je hebt een sociale woning, stem nu maar op mij’. Ze mogen ook niet zorgen dat een procedure sneller verloopt. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvergunnning, of een vereniging die te laat is met de aanvraag van één of andere vergunning. Dan moet er altijd doorverwezen worden naar de administratie”, zegt de voorzitter.

Nog nieuw is de bestrijding van ‘fake news’. “Je mag geen valse info verspreiden over een bepaalde beslissing. We appelleren hier natuurlijk ook aan de verantwoordelijkheidszin.” Ook de privacy van de burger komt aan bod: “Stel dat je een e-mail krijgt van een burger, dan stuur je die niet zomaar door. Zelf heb ik dat ook al meegemaakt. Ik kreeg een mail doorgestuurd, maar stelde mij de vraag of de persoon die het verstuurde wel wist dat de mail naar zovele anderen ging. De mandatarissen zijn dus verplicht om expliciet toestemming te vragen hiertoe.”

Het lijkt misschien logisch, maar ook roddelen staat expliciet in de code en mag dus niet. “Ook dat heb ik zelf meegemaakt”, zegt Wouter De Vriendt. “In de marge van een raadscommissie werd er over de medische toestand van een personeelslid gesproken. Dat kan dus niét.”

Etentjes in een sterrenrestaurant met bouwpromotoren, dat kan voortaan ook niet meer. “Enkel wanneer het iets officieel betreft”, verduidelijkt De Vriendt. “Wie in de hoedanigheid van raadslid aanwezig is en zijn of haar job doet, dan is de aanwezigheid functioneel. Of het is dat ze zelf hun eten betalen.”

Wanneer de code overtreden wordt, kunnen er een aantal stappen worden genomen. “Eerst en vooral advies inwinnen bij de algemeen directeur. Is er hier wel een fout begaan? Indien ja, wordt de persoon in kwestie ook gewaarschuwd. Wanneer de schending blijft, dan wordt de voorzitter van de gemeenteraad ingelicht en na uitgebreid onderzoek kan er een uitspraak van de gemeenteraad komen.” Afhankelijk van de feiten, kan er mogelijk ook een strafrechtelijke vervolging komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier