Nieuwe Brugse gemeenteraad met 20 nieuwkomers is geïnstalleerd

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op woensdagavond vond de installatievergadering van de Brugse gemeenteraad plaats. Er zijn 20 nieuwkomers onder de 47 raadsleden. Drie politici gaven verstek en zullen pas op 15 januari de eed afleggen.

Oud-burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) liet rijkelijk laat, pas in een brief van 27 december, weten dat hij zijn mandaat als gemeenteraadslid niet opneemt. In zijn plaats wordt eerste opvolger Florian De Leersnyder gemeenteraadslid, maar die was verontschuldigd en zal pas over veertien dagen, net als Jean-Marie De Plancke (Open VLD) en Charlotte Storme (Groen) de eed afleggen.

Voorzitter

Annick Lambrecht (SP.A) volgt zichzelf op als voorzitter van de gemeenteraad. Omwille van haar mandaat als Vlaams parlementslid laat Annick Lambrecht zich als eerste schepen vervangen door partijgenoot Mathijs Goderis. SP.A’er Pablo Annys wordt voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst, zoals het OCMW voortaan genoemd wordt.

Burgemeester

Kersvers burgemeester Dirk De fauw hield een pleidooi voor de lokale politiek: “Politici worden door sommigen, gelukkig niet door iedereen, met een scheef oog bekeken. Ten oprechte, want gemeenteraadsleden moeten veel opofferen. Voor mij is de gemeenteraad het hoogste orgaan van de stad, dat is de wetgevende macht. We hebben geen schepen van Geluk aangesteld, omdat het onze collectieve verantwoordelijkheid is om Brugge nog mooier en dynamischer te maken, een warme stad waar iedereen zich thuis voelt.