Nieuw Vlaams logiesdecreet van N-VA legt de lat gelijk voor alle logies

Cathy Coudyser stelde het decreet voor. © Foto DM
Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) deed zondag, tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in B&B Het Soete in Beernem, het voorstel van nieuw Vlaams Logiesdecreet uit de doeken. “We leggen de lat gelijk voor alle logies en we zorgen dat meer mensen over die lat geraken.”

Dat de politica die het decreet voorstelde een West-Vlaams parlementslid van aan de kust is, hoeft niet te verbazen. “West-Vlaanderen telt meer dan 625.000 bedden, 17,8 miljoen overnachtingen, goed voor een omzet van 3,5 miljard euro. Bovendien zijn maar liefst 52.000 mensen voltijds tewerkgesteld in de sector. De kust alleen al telt meer dan 12.000 vakantiewoningen. De Westhoek telt ook meer en meer B&B’s”, aldus Cathy Coudyser.

“Geeft vertrouwen aan toeristische ondernemers”

“Het nieuwe logiesdecreet maakt de regelgeving eenvoudiger en duidelijker. Geen overdosis regeltjes, maar een decretaal kader dat zich beperkt tot het allernoodzakelijkste. Less is more Het nieuwe logiesdecreet legt de basisnormen vast, maar geeft vooral veel vertrouwen aan toeristische ondernemers. Concreet focust het nieuwe logiesdecreet op de dingen die echt belangrijk zijn voor de gasten, zoals brandveiligheid en netheid. Alle ballast in de regelgeving werd overboord gezet.”

“We hebben eerst uitgebreid overlegd met alle toeristische partners, zoals bijvoorbeeld Horeca Vlaanderen, het Adviescomité toeristisch logies, Recread, de campingsector en de kleinschalige logies. Cowboys horen niet op de markt thuis. Daarom moeten alle logies voldoen aan basisnormen onder meer in zake brandveiligheid en hygiëne. Controles worden steekproefsgewijs uitgevoerd na klachten en bij twijfels. De logiesuitbaters kunnen vrijwillig een controle aanvragen om een officiële erkenning te behalen.”

“Administratieve rompslomt wordt verminderd”

“De drempels voor ondernemers worden door het decreet aanzienlijk verlaagd. De administratieve rompslomp wordt verminderd en het systeem van aanmeldingen en vergunningen wordt afgeschaft en vervangen door vrijwillige erkenningen met of zonder comfortclassificatie (sterren). Zo is een inspectie voor de opening niet langer noodzakelijk.”

“Vanaf nu zijn mengvormen perfect mogelijk. Een uitbater zal bijvoorbeeld zowel hotel als B&B kunnen aanbieden. Tot op vandaag was dat niet mogelijk en moest gekozen worden tussen de twee. Een flexibel logiesdecreet dus voor flexibele ondernemers.”

Het nieuwe logiesdecreet wordt in de komende week ingediend in het Vlaams Parlement. Na het zomerreces wordt het voorstel behandeld. Bedoeling is om het nieuwe decreet nog voor het einde van het jaar goed te keuren.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier