“Nieuw Tielts schepencollege heeft nú al veel ervaring”

Het nieuwe schepencollege dat in januari 2019 van start gaat. V.l.n.r. Pascale Baert, Grietje Goossens, Hedwig Verdoodt, burgemeester Luc Vannieuwenhuyze, Roos Tack, Vincent Byttebier, Klaas Carrette en Joris Vande Vyvere. © Foto WME
Philippe Verhaest

De exacte bevoegdheden zijn nog niet verdeeld, maar het gloednieuwe schepencollege van Tielt staat wel al in de steigers. “We zullen een goed geoliede machine vormen”, benadrukt Pascale Baert van Iedereen Tielt. Haar partij levert twee schepenen, CD&V zorgt voor vijf mensen over de hele bestuursperiode. Groen stapt mee in de meerderheid, maar doet dat zonder schepenambt.

Dat CD&V en Iedereen Tielt elkaar snel zouden vinden, stond in de sterren geschreven. De nieuwbakken onafhankelijke partij klokte af op 16,7 procent, terwijl CD&V liefst 40,8 procent van alle stemmen wegkaapte. “Uiteraard zijn wij in de wolken met ons resultaat”, stelt Pascale Baert (42), die lijsttrekker was bij Iedereen Tielt. “Als je ons op voorhand had gezegd dat we bijna 17 procent zouden halen, hadden we meteen getekend. Zondag kwam die vijfde zetel even heel dichtbij, maar uiteindelijk zijn we heel tevreden met onze vier zitjes.”

Elkaar snel gevonden

Zondag rond middernacht kon de nieuwe coalitie zich al voorstellen. “We hebben elkaar inderdaad erg snel gevonden. Met Iedereen Tielt gaan we voor een participatief verhaal. Dan moet je eerst en vooral naar de kiezer luisteren en die heeft duidelijk voor CD&V gekozen. Het was dus logisch dat we met hen een gesprek aanknoopten.”

Iedereen Tielt mag met Grietje Goossens en Pascale Baert zelf twee schepenen leveren. “Mathematisch zeker een correcte verdeling”, klinkt het. “Wat CD&V gepresteerd heeft, is straf. Na zes jaar oppositie blijven ze even groot en Luc Vannieuwenhuyze behaalt zijn beste resultaat ooit. Maar we zijn gelijkwaardige partners in dit verhaal.

“Dit team zal sowieso een vlottere start maken dan dat in 2013” – Pascale Baert, Iedereen Tielt

Groen maakt straks ook deel uit van de nieuwe meerderheid, maar doet het zonder schepen. Al mag dat niet voor problemen zorgen, zegt Pascale Baert. “Wij willen van de gemeenteraad weer het hoogste politieke orgaan maken”, zegt ze. “Zo krijgen alle gemeenteraadsleden weer meer inspraak.”

Continuïteit gewaarborgd

De nieuwe ploeg zal niet onvoorbereid aan de aftrap verschijnen, valt te horen. “Grietje en ik zetelen in de huidige meerderheid al als schepen en Luc Vannieuwenhuyze kan bogen op 18 jaar ervaring in de meerderheid. De continuïteit is dus gewaarborgd en we zullen in elk geval een vlottere start maken dan in 2013.”

Beschuldigingen

Zowel SP.A als N-VA/Open VLD wijzen met een beschuldigende vinger naar Iedereen Tielt voor hun mindere resultaat aan de stembus. “Ik kan die emoties begrijpen en een plaats geven”, aldus Pascale Baert. “Daarom hebben wij zondag ook geen victorie gekraaid en bijvoorbeeld op sociale media de loftrompet niet bovengehaald. We zullen ook niet reageren op die beschuldigingen. Ik stel alleen vast dat SP.A terugvalt van zes naar twee zetels en dat zij enkele maanden geleden het dossier rond de collegesite hebben ontwricht. Niet wij. Maar de komende 2,5 maanden zullen we met Iedereen Tielt loyaal deel uitmaken van de huidige meerderheid en de lopende zaken zo goed mogelijk afhandelen.”

“De komende 2,5 maanden zullen we met Iedereen Tielt loyaal deel uitmaken van de huidige meerderheid en de lopende zaken zo goed mogelijk afhandelen” – Pascale Baert

“Op 2 januari maken we dan, samen met CD&V en Groen, een verse start. In afwachting willen we al de krijtlijnen van ons gezamenlijk toekomstig beleid op papier zetten. Zo weten we duidelijk waar we aan toe zijn.” Wie welke bevoegdheden zal krijgen, is nog niet duidelijk. “Die willen we tegen de start van de herfstvakantie verdelen”, aldus nog Pascale Baert.

Samenstelling

Naast Grietje Goossens en Pascale Baert van Iedereen Tielt levert CD&V vijf mensen. Dat zijn uiteraard toekomstig burgemeester Luc Vannieuwenhuyze, maar ook de huidige gemeenteraadsleden Hedwig Verdoodt, Joris Vande Vyvere, Roos Tack en Vincent Byttebier. Op 1 januari 2022 neemt Klaas Carrette de plaats in van Roos Tack als schepen.

Hedwig Verdoodt uit de Hollandlaan is leerkracht aan De Bron en heeft al twee bestuursperiodes ervaring als gemeenteraadslid. Vincent Byttebier woont in de Holdestraat en werkt bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Hij is de huidige fractieleider van CD&V. Roos Tack uit de Nagelstraat in Kanegem is al sinds 2007 gemeenteraadslid voor CD&V. Joris Vande Vyvere runt in de Bosakkerstraat een landbouwbedrijf en werd recent nog verkozen tot provinciaal voorzitter van Boerenbond West-Vlaanderen. Schuiferskapellenaar Klaas Carrette versterkt binnen drie jaar het schepencollege en is aan de slag bij Unilin in Wielsbeke. Grietje Goossens woont in de Oude Stationstraat en is sinds twee jaar schepen van Lokale Economie, Toerisme en Feestelijkheden. Pascale Baert uit de Wittestraat is dan weer sinds vier jaar schepen en OCMW-voorzitter.