Nieuw stadsbestuur wil van Damme ‘Slow City’ maken

Het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen, met ook het nieuwe gezicht Filip Babylon (tweede van links). © (Foto PDV)
Redactie KW

In Damme werd het College van Burgemeester en Schepenen voor de nieuwe legislatuur voorgesteld. Voormalig apotheker Filip Babylon is het nieuwe gezicht in het college en krijgt, naast groenbeheer, vooral sociale bevoegdheden.

De nieuwe ploeg moet uiteraard nog beëdigd worden tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad, op 3 januari in de Cultuurfabriek in Sijsele, maar meer dan een formaliteit is dat niet. Grote verrassingen zijn er niet wat de samenstelling van deze nieuwe bestuursploeg betreft, die zoals bekend volledig bestaat uit mensen van absolute meerderheidspartij CD&V+. De schepenen Marc Mus en Inge Bisschop zijn er niet meer bij maar ook dit mag niet verrassen want Marc Mus nam al in de zomer van 2017 ontslag als schepen en gemeenteraadslid en Inge Bisschop kondigde ook al eerder aan dat ze zich niet meer verkiesbaar zou stellen. Er is slechts één nieuwkomer in deze ploeg: de Moerkerkse voormalige apotheker Filip Babylon. Bij zijn eerste deelname aan verkiezingen scoorde hij met meer dan 800 stemmen meteen bijzonder goed en hij mocht meteen naar het College.

Babylon wordt schepen van ‘Sociale Zaken en Groen’, wat omvat dat hij onder meer voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst wordt en ook voor verantwoordelijk is voor armoedebestrijding, sociaal beleid, woonzorgcentrum, senioren, organisatie, dienstverlening en inspraak. Ook openbare netheid behoort tot zijn takenpakket en hij neemt het beheer van het openbaar groen over van schepen Eveline Van Quekelberghe. Zoals bekend en meteen duidelijk na zijn erg sterke score bij de voorbije verkiezingen wordt Joachim Coens opnieuw burgemeester. Naast de coördinatie- en veiligheidstaken die eigen zijn aan het burgemeesterschap neemt hij ook cultuur en openbare werken onder zijn hoede. Nieuw is dat de burgemeester de bevoegdheid mobiliteit overneemt van schepen Christoph De Sutter.

Coens zal zich, samen met zijn volledige ploeg natuurlijk, ook ontfermen over het streven om van Damme een ‘Slow City’ te maken. “Slow City, ook wel Cittaslow genoemd, is een Italië opgerichte organisatie die geïnspireerd is op de Slow Food beweging. Een Slow City is een onthaaste stad, met aandacht voor menselijke schaal, erfgoed, kwaliteitsvolle omgeving, duurzaamheid, lokale productie en leefbaarheid“, legt burgemeester Coens uit. “Steden die willen erkend worden als ‘slow city’ moeten dus aan een reeks voorwaarden voldoen en wij streven ernaar om dit te bereiken de komende jaren van deze legislatuur. Ik denk dat we als stad waar mensen tijd en ruimte hebben om elkaar te ontmoeten, zich te ontplooien en de omgeving te ontdekken alvast goed op weg zijn.” Verder wordt Eveline Van Quekelberghe Eerste schepen met bevoegdheden die samengevat worden als ‘Gezin en Werk’. Ze behoudt de bevoegdheid jeugd en neemt er ook lokale economie en landbouw bij. Christoph De Sutter wordt opnieuw schepen van Sport en zijn andere bevoegdheden worden samengevat als ‘Ruimte’, met onder meer stedenbouw en ruimtelijke ordening. Bart Desutter wordt de zogenaamde schepen van ‘Duurzaamheid’, wat naast de hem vertrouwde Financiën ook milieu en natuur, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking en eigendomsbeheer bevat. Rik Strubbe tenslotte wordt schepen van ‘Onthaal’, en ontfermt zich in die rol onder meer over toerisme, musea, erfgoed en feestelijkheden en kermissen.

Belangrijke projecten op de agenda in de nieuwe legislatuur zijn de reconversie van de kazerne van Sijsele en de dorpskernvernieuwingen van Oostkerke, Den Hoorn en Moerkerke. Ook de reconversie van de historische OCMW site in Damme, een dossier dat al jarenlang blijft aanslepen, staat met stip in de agenda van het bestuur. Verder komen er aanpassingen en uitbreidingen bij sportpark ‘t Veld in Sijsele, wordt het ontmoetingscentrum De Lieve in Moerkerke verbouwd en krijgt het OC Rostune in Sijsele een opfrissing.

(PDV – Foto PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier