Nieuw kusttramtraject tussen Nieuwpoort en Westende ingehuldigd

Het nieuwe tramtraject van Lombardsijde is officieel ingehuldigd. Dat gebeurde in het bijzijn van minister van Wegen en Verkeer Ben Weyts. Het officiële lint werd doorgeknipt en zo vond de eerste rit op het nieuwe tracé plaats.

© LC

De kusttram rijdt niet langer via Lombardsijde Dorp, maar blijft de Kustweg volgen tussen Nieuwpoort en Westende. Er werden twee nieuwe tramhaltes aangelegd op wandelafstand van het centrum van Lombardsijde en vlak bij de nieuwe verkavelingen. De haltes bevinden zich vanaf nu aan het kruispunt met de Zeelaan en ter hoogte van de Schoolstraat. De bushaltes Lombardsijde Dorp en YMCA blijven bediend door de buslijn 68/69.

“Het nieuwe traject biedt veel voordelen”, aldus Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van de Lijn. “Al 20 jaar werden geen aanpassingen meer gedaan aan het tramtraject. Nu is het eindelijk zover. Het veel voorkomende zinnetje van ‘pas op voor de tram!’ zal niet meer van toepassing zijn. Ook het daveren door de straten en het piepende geluid zal niet meer weerklinken. Maar daarnaast zal het ook een stuk veiliger zijn, want een tram in een dorpskern is gevaarlijk.”

Of iedereen gelukkig is met de beslissing is moeilijk in te schatten. Op straat hoor je uiteenlopende reacties, van zowel ongenoegen als geluk. Voor vele ouderen was de tram het vaste vervoersmiddel naar Middelkerke of Nieuwpoort, en voor sommige mensen zijn die paar extra honderden meters niet meer te doen. Ze vrezen dat Lombardsijde zo meer zal vereenzamen. Iets wat burgemeester Jean-Marie Dedecker absoluut ontkracht. “De verlegging van het traject uit het centrum opent perspectieven naar een veiliger en rustiger dorpscentrum. Die kans moeten we optimaal benutten. Nu kunnen we werk maken van de herinrichting van Lombardsijde Dorp. Op termijn blazen we zo nog meer leven in dit nu al vibrerende dorp.”

(RDB-foto LC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.