Nieuw bloed op komst in Brugs schepencollege: Pieter Marechal en Jasper Pillen

Pieter Marechal en Jasper Pillen zullen straks het schepencollege een stuk jonger én mannelijker maken. © Davy Coghe
Olivier Neese

Binnen één jaar ziet het Brugse schepencollege er een stuk anders uit. Lees: jonger en mannelijker. Pieter Marechal vervangt binnen zes maanden Martine Matthys, Jasper Pillen neemt binnen een jaar zijn intrek in het bureau van Ann Soete. Een interview in de wachtkamer van het stadhuis.

“Proficiat met je verloving, Pieter. Heb je al een datum? Anders, wacht tot na 1 juli volgend jaar, hé. Dan kan ik je trouwen.” (lacht) Het contact tussen Jasper Pillen (36) en Pieter Marechal (37) is zeer amicaal. De twee leeftijdsgenoten doorliepen immers zowat hetzelfde politieke parcours. Op hun achttiende kochten ze een lidkaart bij hun partij, werden lokale jongerenvoorzitter, raakten in het nationale jeugdbestuur, zijn nu fractieleider en worden straks – met een verschil van zes maanden – schepen in Brugge.

Jullie zitten beiden samen op het wachtbankje. Hoe lastig is dit voor jullie?

Jasper Pillen: “Lastig? Dit is niet lastig, hé. We zitten in een ongelofelijk luxepositie. Pieter is er 37, ik 36 en we hebben het vooruitzicht om schepen van Brugge te worden. Als ze dit me hadden gezegd toen ik mijn eerste lidkaart had gekocht, zou ik hen zot verklaard hebben.”

Pieter Marechal: “En onze huidige taak als fractieleider vind ik ook héél mooi. Je mag alle dossiers mee opvolgen, kan mee de leiding nemen in het standpunt van je partij, speelt een grotere rol in de gemeenteraad… Eigenlijk ben ik heel tevreden dat ik dít nog twee jaar kon doen.”

Jasper Pillen: “Eerlijk: als gemeenteraadslid is het werk in de oppositie wel veel interessanter. Nu realiseren de schepenen alles en wij zeggen op het einde van de maand hoe goed het gedaan is. Bij mij komt steeds meer het gevoel: ik wil het zelf doen.”

Pieter Marechal: “Toch vind ik de rol die een gemeenteraad inneemt ook mooi. Veel raadsleden verzetten heel wat werk en realiseren mooie dingen achter de schermen. Die inspanningen voor de Bruggelingen komen niet in lijstjes of overzichten terecht.”

Zullen jullie straks het schepenambt combineren met jullie huidige job?

Jasper Pillen: “1 juli 2021 staat met stip in mijn agenda genoteerd. Ik heb een zeer goede verstandhouding met Ann, heb haar zelfs al een paar keer mogen assisteren bij huwelijken van vrienden. Als zij dat wil, zal ik voor de wissel een aantal keer haar stagiair spelen. Pieter en ik zitten al heel lang in de politiek, weten hoe een gemeenteraad, parlement en kabinet werkt, maar wat er allemaal bij het schepenambt komt kijken, is voor mij nog een vraagteken. Maar die wil ik nu nog niet ontdekken. Eerst Ann, zij is schepen. (wacht even) Over één iets heb ik wel twijfels. In Brussel bouwde ik een heel interessant netwerk op en zou dat niet graag verliezen. En voor Pieter is dat allicht ook zo. We zijn tenslotte nog zeer jong. Om me nu volledig terug te trekken op Brugge… Als statutair ambtenaar zijn er misschien wel mogelijkheden om één of twee dagen per week naar Brussel te gaan. Maar de job van kabinetschef of woordvoerder is sowieso uitgesloten. Geen enkel mens kan die combinatie aan.”

Pieter Marechal: “Schepen in Brugge is een fulltimejob, maar we kunnen kijken hoe we onze contacten kunnen behouden. Zelf ben ik van plan om nog gastcolleges te blijven geven. Ik blijf verbonden aan de Hogeschool van Tilberg, maar zal er niet meer de uren van nu kloppen.”

“Toen ik niet meteen schepen mocht worden, heb ik het moeilijk gehad, ja” – Jasper Pillen

Zijn jullie tevreden over jullie portefeuille?

Jasper Pillen: “Op zich mocht het zwaarder, ook naar uitdaging toe, ja. Maar ik zal veel menselijk contact hebben en heel veel in de leute zitten met huwelijken en jubilea. Of ze het thuis al weten dat ik ieder weekend bezet zal zijn?Dat is nu al zo. (lacht) Céline weet dat. Ze leerde me kennen als een politiek beest en we komen daarin goed overeen. Met onze twee boys is het nu iets zwaarder, maar ze steunt me hier 100 procent in. Ik ben een stroateloper, en in mijn bevoegdheden zal ik dat ook kunnen doen.”

Pieter Marechal: “Ik mag aan de slag met het beleidsdomein personeel, een prachtige bevoegdheid. Stad Brugge beschikt over enorm gedreven medewerkers die zich ten volle inzetten voor de Bruggeling. Kijk maar naar de coronacrisis, waarin het personeel vrijwillig de mondmaskers voor elke Bruggeling bedeelde. In die bevoegdheid zit ook de cluster klant, waar Jasper en ik veel zullen moeten samenwerken.”

Jasper Pillen: “Onze bureaus liggen trouwens tegenover elkaar.” (lacht)

Pieter Marechal: “Daarnaast heb ik nog een welzijnsportefeuille, waarbij ik ook heel wat goed kan doen voor mensen die het wat moeilijker hebben en hulp of ondersteuning kunnen gebruiken.”

Jasper Pillen:
Jasper Pillen: “Over één iets heb ik wel twijfels. In Brussel bouwde ik een heel interessant netwerk op en zou dat niet graag verliezen. “© Davy Coghe

Beseffen jullie dat de fakkeloverdracht moeilijke momenten voor de huidige schepenen zullen zijn?

Jasper Pillen: “Tuurlijk, maar we gaan dat goed en gepast doen. Maar na de verkiezingen was het voor mij óók moeilijk. Ik moet daar niet flauw over doen. Ik haalde een erg sterke score (3.275 ten opzichte van 2.047 van Soete, red.), en dat na een campagne die erg gericht was op onze twee sterke dames. Mijn achterban vond het niet correct dat ik niet meteen schepen mocht worden, de pers vroeg constant achter de stand van zaken… We konden gerust wekenlang openlijk discussie gevoerd hebben, maar dat hebben we niet gedaan. Bij een koffie bij Ann thuis hebben we in de beste verstandhouding een deal gesloten, die we beiden tot de laatste dag zullen verdedigen. Maar ik heb het toen even zeer moeilijk gehad, ja. Ik had een tijdje moeite om er energie in te steken. Dat duurde tot de kerstperiode. Toen kwamen de nieuwjaarsrecepties en de eedaflegging. Ik heb de knop omgedraaid en ik was weer vertrokken. Pieter, bij jullie: Martine had toch ook heel veel stemmen gehaald, hé (3.318 ten opzichte van 1.792 van Marechal, red.).”

Pieter Marechal: “Klopt, en ik ben dankbaar dat ik vier jaar schepen mag zijn. Ik snap dat het voor anderen moeilijk kan vallen, maar ik kan alleen voor mezelf spreken. Tot Nieuwjaar is Martine schepen en ik fractieleider. We zullen kijken hoe we de overgang op de best mogelijke manier kunnen regelen. De leiding ligt daarbij volledig bij haar. Een goeie overdracht is ook voor het schepencollege van groot belang.”

Zijn jullie kalmer geworden? Vroeger waren jullie de mannen van de vele ideeën, filmpjes en acties.

Pieter Marechal: “Met iets ouder te worden besef ik dat je niet door de luidste stem te hebben het meest kan realiseren. Er zijn manieren om ook achter de schermen heel wat invloed te hebben. En die kansen krijgen we ook. Van Dirk mogen we nu al mee op de schepenconclaven. Achter de genomen beslissingen kunnen we volledig staan. Neem de keuze om het Biekorf-project uit te stellen. Dat was zeer moeilijk voor ons, maar wel noodzakelijk om geen putten in de begroting te maken. Zijn we daarom kalmer geworden? Neen, maar we pakken het aan op een manier waarvan we weten dat het resultaat zal halen.”

“Door iets ouder te worden besef ik dat je niet door de luidste stem te hebben het meest kan realiseren” Pieter Marechal

Jasper Pillen: “Ik ben kalmer geworden in de zin dat ik vroeger bijna elke week in de krant stond met een idee of om iets aan te klagen. Nu heb ik het gevoel dat ik dat niet meer per se hoef te doen, en dat ik nu zelfs méér kan realiseren dan vroeger, met twee schepenen van mijn partij en een goeie verstandhouding met de andere collega’s. Ik hoef niet meer zo nodig op een kruispunt te staan. Toch krijg ik opmerkingen van de mensen: ge staat minder in de gazette, wat scheelt er?

Pieter Marechal: “Maar je kan meer naar die mensen gaan en zeggen: we hebben het geregeld. Daar gaat het tenslotte om.”

Laatste vraag: het schepencollege was nu volledig blauw-zwart, en nu komt er een Cerclist binnen. Voel je die druk, Jasper?

Jasper Pillen: “Neen, maar je merkt wel dat het bij veel Cerclesupporters speelt en ze hier tevreden over zijn. De lijnen met Cercle zijn open. Mijn visie zal ik blijven verkondigen: Al van de eerste dag vind ik dat Club Brugge dat stadion verdient, als landmark moet kunnen groeien, maar dat Cercle ook zijn plaats moet krijgen in het stadiondossier.”

Pieter Marechal: “Je zit met een club en een vereniging die beiden ambitieus zijn, maar op een ander niveau. We willen het beste voor beide ploegen. Dat evenwicht moet altijd worden gezocht. Ook binnen onze fractie, waarin heel wat Cerclesupporters zitten. We hebben de ex-woordvoerders van beide ploegen in onze rangen. Ik van Club Brugge, Carlos Knockaert van Cercle.”

En ook collega-raadslid Pol Van Den Driessche was ooit woordvoerder van Cercle.

Jasper Pillen: “De gemeenteraad van Brugge is het rusthuis van voetbalwoordvoerders.” (lacht)

Ook nieuwe personages in Dictator Dirk

Nieuw bloed op komst in Brugs schepencollege: Pieter Marechal en Jasper Pillen

Nieuwe schepenen betekenen ook nieuwe personages in onze wekelijkse politieke strip ‘Dictator Dirk’. Om ze in de vingers te krijgen, ging Bart Vantieghem deze week al aan de slag met de twee nieuwkomers. “De twee nieuwkomers hebben een uiterlijk waar je als cartoonist wel iets mee kan doen”, zegt hij. “Jasper Pillen heeft zowat de fermste kinnebak ten oosten van Quentin Tarantino. (lacht) Maar we zullen vooral Ann Soete missen. Niet dat we haar heel veel opvoerden, maar ze was een heel dankbaar figuur. Martine Matthys kwam als iets kleurlozer personage amper aan bod, maar dat vond ze niet erg. Hoe minder, hoe liever, liet ze weten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.