Niet iedereen tevreden met toekenning subsidies Wijkprikkels

De Melody Makers krijgen 14.400 euro voor het nieuwe West Quater Festival. © EFO
Redactie KW

Goed nieuws voor 11 organisaties die stedelijke steun krijgen voor hun wijkfeest. Oostende deelt 94.200 euro uit. Het juryrapport was streng maar rechtvaardig, zo blijkt uit gegevens die gemeenteraadslid Michael Vanhee (SP.A) opvroeg. Toch is niet iedereen tevreden met de verdeling.

De hoogdagen van de subsidies, met per wijk een budget van 25.000 euro dat in sommige gevallen ‘ten alle prijze’ moest opgebruikt worden, liggen in het verleden. De nieuwe bestuursploeg zette het mes in ‘Wijk in Beweging’, kwam met een scherp reglement en schroefde de totale subsidiepot voor de nieuwe ‘Wijkprikkels’ terug tot 120.000 euro, verdeeld volgens de grootte van de wijk.

“Niet voldoende”

Er waren voor dit jaar 17 dossiers voor acht wijken. Een jury beoordeelde en de winnaar krijgt 60 procent van het wijkbudget, de tweede en derde 25 en 15 procent. Niet iedereen is blij met het deel van koek. Zo krijgt Zandrock 10.100 euro en dat blijkt niet voldoende voor hun werking. “Grote kans dat er dit jaar geen Zandrock komt, maar iets kleinschaliger in de winter”, legt Didier Brissinck van Zandrock uit. “We hadden in 2019 een project ingediend en hadden een aanvraag gedaan om beide budgetten van zowel 2019 als van 2020 samen te voegen om opnieuw Zandrock te kunnen organiseren. Met 10.100 euro hebben we niet voldoende. Net daarom ook organiseerden we Zandrock maar eens om de twee jaar. We hopen dat dat alsnog in orde komt, maar momenteel blijft verder nieuws daar rond uit. Er is dus helemaal nog geen zekerheid of Zandrock er al dan niet komt.”

Geen geld

Vijf projecten scoorden minder dan 50 procent en kregen opmerkingen omdat ze onvoldoende de hele bevolking bereiken of niet wijkgericht waren. Ze kregen geen geld. Het reglement werd strikt toegepast en dat leidt er toe dat ook hoog gequoteerde projecten uit de boot vallen. Het wijkfeest met rommelmarkt van de vzw Stene Leeft is in dat geval: een puik 64,07 procent op het rapport. Ze krijgen geen subsidies van Wijkprikkels omdat op die wijk al op drie andere projecten geld krijgen. “Uiteraard vinden we het jammer dat we geen geld krijgen. Onze rommelmarkt bestaat 10 jaar. We balen en hebben het inschrijvingsgeld moeten verdubbelen om uit de kosten te raken”, zegt secretaris Patrick Brackx. “Maar we zijn niet boos want een jury oordeelde in eer en geweten. We zullen onze activiteit op 25 april toch organiseren want het is de laatste keer en we willen in schoonheid eindigen.”

Minder begripvol zijn ze bij de KVO Senioren die al jarenlang optredens doen. “We zijn erg teleurgesteld want onze gratis activiteit met optredens in de zaal van KVO bereikt 350 Mariakerkenaars. Met de opbrengst daarvan doen we elke maand een dansmiddag voor 120 mensen. Ik stel me vragen bij de jury”, zegt Jean-Pierre Janssens. (EFO/JRO)

Elf dossiers krijgen subsidie

Elf dossiers haalden voldoende punten en krijgen alles samen 94.200 euro. Voor de wijk centrum is dat ‘Kleine Kunst voor een groot publiek’ van Wijkwerking Hazegras (18.000 euro). Op de Konterdam is er 11.200 euro voor het 11de coverfestival. In Mariakerke krijgt de Wijkwerking VOK 8.000 euro en de vzw Big Youths 6.000 euro. Op Stene gaat het geld naar Samenlevingsopbouw (6.000), Vistival (5.800) en de Steense Vrienden (2.800). Werkgroep Vuurtoren mag 50 jaar vieren met 8.400 euro en de wijkfeesten Opex krijgen 3.500 euro. Op het Westerkwartier is er 14.400 euro voor het nieuwe West Quater Festival van de Melody Makers. Op Zandvoorde krijgt Zandrock 10.100 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier