Niels Lybeer stopt met ‘t Fonteintje: “Vergaderen na een nacht achter de bar lukt niet”

Niels Lybeer aan 't Fonteintje op de verlaagde Leieboorden. © KVDM
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Nog tot half oktober kan je Niels Lybeer (33) aantreffen achter de toog van ‘t Fonteintje, de bruine kroeg van Laurence Corneille aan de verlaagde Leieboorden. Sinds begin vorig jaar was de zoon van gewezen burgemeester Lieven Lybeer daar gerant. Wat hij in de toekomst gaat doen, heeft hij nog niet uitgemaakt.

Sinds begin dit jaar is Niels Lybeer, zoon van oud-burgemeester en oud-schepen Lieven Lybeer, gemeenteraadslid voor Team Burgemeester. Zijn politieke ambities speelden mee in zijn beslissing om ermee op te houden als gerant van ‘t Fonteintje, zegt hij. “Het is enerzijds met pijn in het hart dat ik heb beslist om niet langer achter de toog van ‘t Fonteintje te staan. Ik heb een band met dit café die ver teruggaat. Op mijn zeventiende was ik hier al jobstudent. En ik zal in de toekomst zeker klant blijven. Maar ik heb gemerkt dat de combinatie met de politiek moeilijk houdbaar is.”

Vogels fluiten

“‘t Fonteintje is een café dat vaak tot in de late uurtjes open is”, zegt Niels. “Mijn werkdag begint doorgaans wanneer de dagtaak van de meeste mensen er opzit. Ik begin hier om 16.30 uur. En het gebeurt dat de vogels al fluiten als ik thuiskom. Je moet weten, barmannen en uitbaters van andere zaken zakken vaak nog naar ‘t Fonteintje af wanneer ze zelf de deuren gesloten hebben. Als ik dan om 9 uur een vergadering heb, dan zit ik daar met kleine oogjes. Dat hou je gewoon niet vol.”

uit eigen huis

Laurence Corneille, eigenares van het café dat als monument beschermd is en waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1661, heeft alle begrip voor de beslissing van haar gerant. “Ik was heel tevreden over Niels, maar ik heb hier nog wel enkele mensen die zich heel behoorlijk van hun taak kwijten. Ik zag ook wel dat hij dit leventje beu werd.” Laurence is niet van plan om een vervanger voor Niels te zoeken wanneer hij er op 14 oktober mee ophoudt. “Ik heb onder mijn personeel enkele mensen die de nodige verantwoordelijkheidszin hebben en ook heel goed omgaan met de klanten, dus ik denk dat ik gewoon zal doorgaan met de mensen die er momenteel zijn. Mijn ex, Gilles Vion, komt hier ook weer af en toe werken en hij doet dat ook heel goed met de klanten. Ik heb mijn dochter die zich het papierwerk aantrekt en alles opvolgt wat het personeel betreft en verder kan ik terugvallen op enkele meisjes en nog een man of twee die ik heel goed vind in hun werk. Ik ga het voorlopig zo proberen.”

Nu nadenken

“Tot ik misschien iemand tegenkom van wie ik denk: ‘Wow, dat is de persoon om gerant te zijn.’ En ‘gerant’ is eigenlijk een groot woord. Eigenlijk gaat het meer om een chef-barman”, legt Laurence uit. “Het gaat erom dat er op de avonden dat ik hier niet ben, iemand is die ik kan vertrouwen, die het goed doet met de klanten en dat voor de rest alles is zoals ik het wil. En ik heb nu in mijn team ook wel enkele mensen op wie ik kan rekenen, mensen naar mijn hart, zodus, er is geen haast bij. En Niels blijft sowieso nog tot 14 oktober.”

Niels Lybeer was in het verleden onder meer regionaal adviseur bij Unizo en baatte samen met Xavier Dupont twee jaar lang een hotel uit in Zuid-Frankrijk. Zelf staat hij huiverig tegenover een nieuw avontuur in de horeca: “Ik ben dol op mensen en ontmoetingsplekken. Ik heb nog tijd om na te denken. We zien wel welke richting het uitgaat,” knipoogt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier