Wouter De Vriendt volgt Kristof Calvo op als voorzitter Groen-Kamerleden: “Grote verantwoordelijkheid”

©BENOIT DOPPAGNE BELGA
©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Hannes Hosten

Wouter De Vriendt is door de Kamerfractie van Groen verkozen tot nieuwe voorzitter van de Groen-Kamerleden. De Vriendt volgt in die rol Kristof Calvo op.

Eerder deze maand liet Kristof Calvo weten dat hij wilde stoppen als voorzitter van de Groen-Kamerleden. De Mechelaar blijft wel Kamerlid, maar hij wil zich meer concentreren op de democratische vernieuwing en daarnaast wil hij zich ook gaan inzetten bij de denktank van het Nederlandse GroenLinks.

Calvo geeft nu de fakkel door aan Wouter De Vriendt. De Oostendenaar, die al sinds 2007 in de Kamer zetelt, werd donderdag door de fractie verkozen. De Vriendt zelf noemt het “een hele eer” om de Groen-fractieleden aan te voeren. “Ik dank de collega’s voor het vertrouwen en Kristof Calvo voor het mooie fundament dat hij gelegd heeft.”

“Verantwoordelijkheidsgevoel”

“Nu komt bij mij vooral verantwoordelijkheidsgevoel boven”, vervolgt De Vriendt. “Het zijn heel uitdagende tijden, mensen verwachten iets van de politiek. De groene antwoorden zijn meer dan ooit nodig: een groene relance, welzijn, sociale bescherming. Thema’s die ons nauw aan het hart liggen, maar waar we met een team van toptalenten aan kunnen werken.”

De keuze voor Wouter De Vriendt als nieuwe fractieleider kwam er na een open gesprek met de hele fractie. “Het toont de samenhang in ons team”, vindt hij. “Uiteindelijk kwamen ze bij mij terecht, misschien ook voor mijn West-Vlaamse aanpak: no nonsense , recht door zee. Ik wil ook iets doen aan de stijl van de politiek: verbindend, de krachten bundelen, niet vast in het eigen grote gelijk.”

“Comfortabel werken in meerderheid”

Wouter De Vriendt zal in de Kamer enkel de Vlaamse Groen-fractie leiden. De gezamenlijke Ecolo/Groen-fractie in de Kamer wordt momenteel geleid door Ecolo-Kamerid Gilles Vanden Burre. De groene partijen weken met een beurtrol. Voor Vanden Burre was Calvo de gemeenschappelijke fractieleider. Volgende keer is het dus in principe de beurt aan Wouter De Vriendt.

“Ik ben trots op de samenwerking met Ecolo. Ik vind het een enorme troef dat wij kunnen samenwerken over de taalgrens heen”, zegt De Vriendt nog. “En het feit dat we in de meerderheid zitten, maakt dat we ook heel comfortabel kunnen samenwerken met de regering.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.