Vooruit voert actie tegen Vlaams woonbeleid aan station Kortrijk

Sven Steyaert, Tine Soens, Emile Declercq, Maxim Veys, Laurens Deprez. © FOTO JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Woensdagmorgen voerde Vooruit actie aan het station van Kortrijk. “We vinden dat iedereen recht heeft op een betaalbare woning”, zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys.

Wie een woning wil kopen in Vlaanderen moet steeds opboksen tegen investeerders. “Zij kopen meerdere woningen om te verhuren. Vlaamse huizen werden al 80.000 euro duurder op 3 jaar tijd”, duidt Maxim Veys.

“Ook huren is schandalig duur. Vandaag is de gemiddelde huurprijs 65 euro per maand hoger dan 3 jaar geleden. Door de huidige inflatie kunnen verhuurders al snel met nog eens 65 euro verhogen.” Daarom voert Vooruit actie om dit tegen te gaan.

“Wonen is een basisrecht en de overheid moet ingrijpen. Startende kopers moeten voorrang hebben op investeerders en de woekerprijzen op de huurmarkt moeten stoppen”, aldus Veys die vandaag een wetsvoorstel indient.

Opkoopbescherming

Vooruit eist dat de Vlaamse overheid de registratierechten op de enige, eigen woning schrapt en de notariskosten verlaagt. “De investeerders op de woningmarkt duwen de prijzen explosief omhoog waardoor jonge mensen geen eerste woning meer kunnen kopen. Met onze opkoopbescherming geven we voorrang aan wie nog geen eigen woning heeft in buurten waar een schaarste is aan betaalbare woningen.”

Vooruit heeft ook voorstellen voor het verlagen van de huurprijzen. “De socialisten eisen meer betaalbare sociale woningen, een tijdelijke bevriezing van de huurindexering en een rem op de huurprijzen.

Nieuw instrument

Met een nieuw instrument, de huurprijsrem, wil Vooruit buitensporige huurprijzen bestrijden. “In een markt met een hoge vraag en een beperkt aanbod vragen verhuurders hoge prijzen. Met de huurprijsrem geven we de verplichting om de marktprijs te volgen. Door een correcte prijs te eisen, belonen we de eerlijke verhuurder, halen we huisjesmelkers eruit en verlagen we de huurprijs”, aldus Maxim Veys.

Verder komt Vooruit ook op voor het verlagen van de kotprijzen. “Vandaag is er een ernstig tekort aan koten en grote ontwikkelaars profiteren daarvan. Ze bouwen luxekoten of kopen woonhuizen op om te verdelen in studentenkamers en verhuren ze aan hoge prijzen. Het resultaat is minder gezinswoningen en onbetaalbare prijzen voor studenten.” Volgens Vooruit moet de Vlaamse overheid zorgen voor voldoende aanbod volgens het campusmodel op één locatie.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.