https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Van Grieken breekt lans voor Vlaamse frontvorming tijdens speech 11-juliviering Kortrijk

Van Grieken noemt het beleid van Vlaams minister-president Jan Jambon slap en onderdanig. © Belga
Jan Steenhoudt

Het Vlaams Belang hield vandaag zijn 11 juli-viering in Kortrijk onder de titel ‘Vlaanderen Vrij!’. Vlaams Belang-Kamerleden Wouter Vermeersch en Barbara Pas waren samen met voorzitter Tom Van Grieken de centrale sprekers. Die laatste haalde uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever die “de PS blijkt te verkiezen boven haar eigen principes en kiezers”.

Niettegenstaande het slechte weer kwam er toch behoorlijk wat volk opdagen voor de dag van Vlaams Belang in het Begijnhofpark.

“N-VA was eerst de partij voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Dan werd het de partij van het confederalisme. Daarna zei de partij: ‘een Belgische regering zonder de PS is een staatshervorming op zich’. Nu wil het een regering met de PS. Dat is auto-sabotage. Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) wiens beleid Van Grieken “slap en onderdanig noemde”, kreeg een veeg uit de pan van de voorzitter van Vlaams Belang.

“Tijdens de coronacrisis toonde Jambon geen enkele aanstalten om de Vlaamse bevoegdheden autonoom in te vullen. Geen enkel veto werd gebruikt. En ook nu is geen ambitie te vinden.” Tegelijk riep Van Grieken op tot Vlaamse frontvorming: “Franstaligen kunnen hun ideologische geschillen opzijzetten om hun belangen te verdedigen. Wij dienen dat ook te doen. Laten we niet langer elkaar uitsluiten, maar de deur openzetten voor samenwerking, en de kiezer eindelijk geven wat hij al zo lang vraagt. Laten we samen dat originele en juiste idee realiseren: een vrij Vlaanderen. Een onafhankelijk Vlaanderen.”

Vlaams geld in Vlaamse handen

Naast Van Grieken nam ook Barbara Pas het woord. zij hekelde de transfers naar Wallonië en benadrukte andermaal dat ‘Vlaams geld in Vlaamse handen moet blijven’. Ook Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie, kreeg een veeg uit de pan. “Het is een man van de populistische aankondigen lezen we in Humo. We horen nu dat er bijna of helemaal geen straf meer wordt uitgesproken voor kleine criminaliteit. Waarom? Omdat al zijn kiezers in de gevangenissen zitten: allochtonen.”

Van Grieken meende ten slotte dat de 11 juliviering van Vlaams Belang niet toevallig in Kortrijk plaats vond. “Vlaanderen heeft altijd moeten vechten tegen buitenlandse indringers. Als we nu aan de komende Kortrijkse moskee denken kan ik enkel maar besluiten met de woorden van onze stichter Karel Dillen: ‘Vlaanderen is het land van kathedralen en belforten en niet van minaretten en moskeeën, en dat moet nog eeuwen duren. Vlaanderen moet onafhankelijk worden, want de Belgische constructie is uitgeleefd.”

Van Grieken was scherp in zijn toespraak.
Van Grieken was scherp in zijn toespraak. © Peter Van Herzeele
Onder meer Anke Vandermeersch was aanwezig.
Onder meer Anke Vandermeersch was aanwezig. © Peter Van Herzeele
© Peter Van Herzeele

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten