Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) wil Senaat afschaffen

Stephanie D'Hose. © BENOIT DOPPAGNE BELGA

Vóór de verkiezingen van 2024 moet er een concreet plan op tafel liggen om de Senaat definitief af te schaffen. Dat is de ambitie van huidig West-Vlaamse Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld), zo zegt ze zaterdag in een interview in Het Nieuwsblad samen met haar voorzitter Egbert Lachaert. Vanaf eind februari wil ze een aparte Senaatscommissie installeren die dat plan voorbereidt.

Voor Open Vld-voorzitter Lachaert is het belangrijkste dat de Senaat als aparte politieke instelling ophoudt te bestaan. “Dat kost de belastingbetaler 40 miljoen euro per jaar, terwijl de Senaat nauwelijks nog toegevoegde waarde heeft”, zegt hij.

Opgaan in de Kamer

De Open Vld wil de Senaat als politieke instelling dan ook ontmantelen. De instelling heeft als gevolg van verschillende staatshervormingen de laatste jaren ingeboet aan politiek gewicht en relevantie. De huidige bevoegdheden – het is vooral een ‘reflectiekamer’ geworden – zijn voor de liberalen vandaag onvoldoende om een aparte instelling te rechtvaardigen. Het is de bedoeling dat na de ontmanteling het resterend personeel en het gebouw opgaan in de Kamer.

Bij de andere Vlaamse partijen is er al langer consensus dat de Senaat geen toekomst meer heeft. Zo herinnert de N-VA er zaterdag aan dat het al jarenlang consequent pleitbezorger is voor de afschaffing van de Senaat. N-VA-fractieleider in de Senaat Karl Vanlouwe steunt de oproep van Open Vld, maar hekelt meteen ook het gebrek aan daden. “Ik hoor voorzitter D’Hose graag pleiten voor de afschaffing van de Senaat. Maar ik stel enkel vast dat haar partij geen concrete stappen onderneemt om die afschaffing te realiseren. Ik kan alleen maar hopen dat het Open Vld deze keer menens is, en dat het meer zijn dan holle woorden.”

Niet bij woorden blijven

Eenzelfde boodschap valt ook te horen bij Vlaams Belang. “Het mag niet bij woorden blijven,” stelt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’haeseleer. “Na de woorden moeten er ook daden volgen, want de Senaat is een nutteloze praatbarak en kost de belastingbetaler handenvol geld.”

De Franstalige liberalen van MR willen op hun beurt dan weer dat de Senaat de plaats wordt waaraan het Overlegcomité verantwoording zou moeten afleggen op een moment dat het orgaan – dat bestaat uit de verschillende regeringen van ons land – alsmaar belangrijker wordt.

“We stellen voor dat de Senaat de parlementaire vergadering van het Overlegcomité wordt, zodat de democratische beslissingen transparanter worden”, aldus MR-voorzitter Bouchez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier