Maud Vanwalleghem (32) aangeduid als nieuwe senator voor CD&V

© (Foto GF)
Redactie KW

Door de benoeming van Sabine de Bethune als rechter bij het Grondwettelijk Hof, moest CD&V een nieuwe senator aanduiden. Op voordracht van Joachim Coens besliste de partijraad van CD&V om Maud Vanwalleghem (32) aan te duiden als nieuwe senator.

Vanwalleghem heeft Brugse roots maar woont al tien jaar in Brussel (Sint-Gillis). Ze studeerde geschiedenis en Arabische studies in Gent en Madrid. Ze maakte haar eerste carrièrestappen bij de internationale ngo, the Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO). Haar taak bestond eruit om als hoofd van de Brusselse afdeling minderheden en niet-erkende staten te vertegenwoordigen bij de Europese instellingen en de Verenigde Naties.

Nadien werd Vanwalleghem adviseur in het Europees Parlement (bij EVP-lid Csaba Sógor) over thema’s als minderhedenrechten, mensenrechten en gelijke kansen. In 2015 werd ze coördinator en algemeen secretaris van de vrouwenbeweging van CD&V, Vrouw & Maatschappij. Daar focuste ze op beleids- en campagnewerk rond gendergerelateerd geweld, vrouwen in de politiek en sociale kwesties.

In 2018 werd Vanwalleghem directeur van de Liga voor Mensenrechten. De organisatie focuste op dossiers als privacy, etnische profilering, de rechten van minderheden en de algemene evenwichtsoefening tussen vrijheid en veiligheid. De afgelopen jaren proefde ze van het ondernemerschap. Als onafhankelijk consultant begeleidt ze non- en social-profit organisaties in hun strategieontwikkeling. Daarnaast richtte ze JobHop op, het eerste jobshadowing-platform in België dat erop gericht is om de arbeidsmobiliteit te vergroten door mensen vrijblijvend kennis te laten maken met een andere job.

Vanwalleghem wil met haar senaatswerk de indrukwekkende lijn van voorgangster Sabine de Bethune verderzetten. Daarbij vormt het fundamenteel respect voor mensenrechten haar kompas.

Voorzitter Joachim Coens: “Met Maud kiezen we voor een jong, nieuw en stedelijk profiel, met een mooi palmares buiten de politiek. Haar loopbaan straalt een engagement en een ambitie uit die zeer welkom is in de politiek. We wensen haar veel succes!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.