Cathy Coudyser (N-VA) uit Knokke-Heist wordt deelstaatsenator

Cathy Coudyser legde vrijdag de eed af in de Senaat.© gf
Cathy Coudyser legde vrijdag de eed af in de Senaat.© gf
Hannes Hosten

Cathy Coudyser (51), tot nu toe Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid in Knokke-Heist voor N-VA, legde vrijdag ook de eed af als senator.

Cathy Coudyser wordt een zogenaamde ‘deelstaatsenator’, die door het Vlaams Parlement wordt afgevaardigd om Vlaanderen te vertegenwoordigen in de Hoge Vergadering. Ze vervangt er Philippe Muyters, die schepen werd in Edegem en daardoor de functie van senator niet langer mag uitoefenen.

Cathy Coudyser (51) woont in Knokke-Heist en stuurt er sinds 2013 de N-VA-fractie aan. In 2012 legde ze als opvolger de eed af als federaal Kamerlid. Sinds 2014 is ze Vlaams parlementslid en tussen 2014 en 2019 zetelde ze ook als Vlaams deelstaatsenator.

Coudyser is momenteel in het Vlaams Parlement voorzitter van de Commissie Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme. Daarnaast volgt ze het Vlaams cultuurbeleid op. Ook landbouw- en visserijdossiers zijn voor de West-Vlaamse belangrijk.

Buitenland en cultuur

“Het is een eer collega Muyters te vervangen”, zegt ze. “Als senator wil ik in het verlengde van het commissievoorzitterschap Buitenlands Beleid uitgebreide contacten leggen met diplomaten en andere buitenlandse instanties, om hen te wijzen op de exclusieve competenties van het Vlaamse bestuursniveau en waar mogelijk de gezamenlijke belangen tussen Vlaanderen en het betrokken land onder de aandacht te brengen.”

“Daarnaast vraagt de positie van de cultuurwerker een fundamentele hervorming. Dit is één van de beleidsprioriteiten van de minister van Cultuur, minister-president Jan Jambon. Deze hervorming moet in de huidige staatsstructuur op het federale niveau doorgevoerd worden. Het spreekt voor zich dat goed overleg met de deelstaten belangrijk is. Ook vanuit de Senaat plant men daartoe hoorzittingen en een informatieverslag. Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten