Na de seponering: “Wouter Vermeersch kan waarheid moeilijk van leugen onderscheiden”

Vincent Van Quickenborne en Wouter Vermeersch. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Maandagavond raakte bekend dat de klacht die Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) indiende tegen de burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) geseponeerd werd zonder gevolg. Vermeersch beschuldigde de burgervader ervan dat hij met ‘haatdragend taalgebruik’ naar Vlaams Belang verwees in de gemeenteraad. “Het onderzoek werd geseponeerd omdat de burgemeester weigerde mee te werken”, stelt Wouter Vermeersch. “Er is gewoon geen sprake van een haatmisdrijf”, countert de burgemeester.

Van Quickenborne geeft toe dat hij geen gehoor gaf aan de oproep van de politie om een bijkomende verklaring af te leggen. Wettelijk is hij daar ook niet toe verplicht. “Ik ga geen tijd steken in iets dat in geen jaren erkend zal worden als misdrijf”, zegt de burgemeester.

“Dat heeft die seponering nu ook bewezen. Er is geen sprake van een haatmisdrijf. Dat is de enige juiste conclusie. Wouter Vermeersch heeft dus de zoveelste klacht ingediend die fout blijkt te zijn. Ik weet dat extreemrechts moeilijk om kan gaan met de vrijheid van meningsuiting. Maar het is niet omdat Wouter Vermeersch dat een ‘haatmisdrijf’ noemt dat dat het ook is. Opnieuw een bewijs dat de man het moeilijk heeft om leugens van realiteit te onderscheiden.”

Twee onderzoeken

De vete in Kortrijk tussen Vlaams Belang fractieleider Wouter Vermeersch en burgemeester Vincent Van Quickenborne houdt al een tijdje aan. Zo onderzoekt het parket op dit moment een klacht van de burgemeester tegen onbekenden nadat Vlaams Belang hem er op sociale media van had beschuldigd dat hij dronken achter het stuur kroop. De klacht van Vermeersch tegen de burgemeester dateert van eind juli, een aantal weken daarvoor.

Van Quickenborne verwees tijdens een antwoord aan het Vlaams Belang in de gemeenteraad naar de orders van de ‘Wolfsschanze’, het hoofdkwartier van Adolf Hitler waar hij het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog verbleef. Een haatmisdrijf volgens Wouter Vermeersch, die prompt een klacht indiende. De politiezone Vlas moest een hoofdinspecteur uit de politiezone RIHO oproepen om de klacht in alle neutraliteit op te nemen. “Daarna hebben wij een correct onderzoek uitgevoerd en beslist om die klacht te seponeren”, aldus een woordvoerder van het parket.

Maar daar is de fractieleider van Vlaams Belang het niet mee eens. Volgens hem verliep het onderzoek niet correct en weigerde Van Quickenborne om mee te werken. “Substituut Gunther Maes van het parket heeft mij telefonisch bevestigd dat Van Quickenborne zijn kat naar politiezone RIHO heeft gestuurd. Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat een burgemeester niet meewerkt aan een onderzoek en het parket daarom dan maar seponeert“, betoogt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier