N-VA Wingene-Zwevezele wil gemeentelijke voedselstrategie verder uitbouwen

© Foto Nele
Redactie KW

De politieke partij N-VA doet het voorstel om een regionaal voedseldistributieplatform en een verdeelpunt in de gemeente op te richten. Ze willen de problematiek rond voedselverspilling en het aankopen van voedsel aanpakken.

N-VA stelt voor de dat Wingene-Zwevezele het voortouw neemt om een voedseldistributieplatform in de schoot van het Midwestoverleg, de intergemeentelijke samenwerking van de regio Midden- West- Vlaanderen op te richten. Het gaat om een regionaal platform dat bestaat uit een bovenlokale opslag- en verdeelplaats, distributie, logistiek en rollend materieel. In dit platform kunnen de overschotten van de grootwarenhuizen en veilingen verzameld worden en daarna verdeeld worden naar de gemeentelijke verdeelpunten. Gemeenteraadslid Marie- Christine Vandendriessche verduidelijkt: “We stellen vast dat er vandaag een problematiek is van enerzijds voedselverspilling en anderzijds mensen in een precaire financiële situatie voor wie de aankoop van voedsel een probleem vormt. Daarom willen we met het platform en verdeelpunt de voedseloverschotten kanaliseren naar de mensen toe die dit het meest nodig hebben. Van overschot tot portie op het bord.”

Armoedeproblematiek

De N-VA wil ook op eigen grondgebied een gemeentelijk verdeelpunt. Zo een verdeelpunt kan verschillende vormen aannemen en elke gemeente heeft de vrije keuze om dit op zijn manier in te vullen. “Wij lanceren dit voorstel omdat voedselverspilling en voedselverlies ethische en ecologisch onverantwoord is binnen de stijgende armoedeproblematiek in Vlaanderen. De coronacrisis toont aan dat dit een prangend probleem is en blijft. Met het platform willen we de overschotten, van ton tot gram, bij de mensen brengen die dit het meest nodig hebben”. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier