N-VA wil inklimming in vrachtwagens strafbaar maken, extra transmigranten in Zeebrugge omwille van nakende Brexit

De Kamerleden Christophe D'Haese, Darya Safai en Theo Francken kregen het gezelschap van Vlaams parlementslid Maaike De Vreese. © SVK
Stefan Vankerkhoven

Met een wetsvoorstel dat inklimming in vrachtwagens strafbaar maakt, hoopt N-VA dat het parket een extra wapen heeft tegen mensensmokkelaars. Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kwam dinsdag dit wetsvoorstel toelichten in de Zeebrugse haven: “Elke week worden in West-Vlaanderen nog altijd 87 transmigranten opgepakt door de politie.” Ondertussen blijkt dat er omwille van de nakende Brexit opnieuw meer vluchtelingen rondlopen in Zeebrugge.

Dinsdagmiddag kampeerde een vierkoppige parlementaire N-VA-delegatie in het Zeestation, midden in de Zeebrugse haven. De Kamerleden Christophe D’Haese, Darya Safai en Theo Francken kregen het gezelschap van Vlaams parlementslid Maaike De Vreese. Deze Brugse politica werkte voor de verkiezingen van mei 2019 op het kabinet van Theo Francken en schreef nog mee aan dit nieuwe wetsvoorstel.

Brexit

We komen nu op de proppen met dit wetsvoorstel, precies omwille van de nakende Brexit“, stellen Theo Francken en Maaike De Vreese. “De afwikkeling van de douaneformaliteiten in de Zeebrugse haven zullen langer duren. Het gevolg is dat er langere files van vrachtwagens zullen zijn aan de ingang van de haven. Hierdoor verhoogt de kans dat transmigranten in vrachtwagens klimmen om zo stiekem het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken.”

Tot nu toe is enkel vandalisme aan vrachtwagens strafbaar, door inklimming ook in de strafwet te brengen, verhogen we de pakkans en de veroordeling van transmigranten. Zo hebben politie en parket een extra wapen tegen de mensensmokkel. We hopen dat het parlement ons wetsvoorstel zo snel mogelijk bespreekt en stemt. Binnendringen in de haven is al strafbaar, waarom inklimming in vrachtwagens niet? De transportsector is alvast vragende partij.”

Moedeloos

Vorig jaar werden in West-Vlaanderen 7.046 transmigranten opgepakt. Tot nu toe zijn het er dit jaar al 3.562. Een duidelijke vermindering van 135 naar 87 vluchtelingen per week. Maar volgens Theo Francken en Maaike De Vreese betekent dit geenszins dat het aantal vluchtelingen dat het Verenigd Koninkrijk probeert te bereiken via de kustprovincie fiks verminderd is.

“We zitten op hetzelfde niveau als in 2017. Dit jaar gaat het vooral om transmigranten uit Eritrea (28 procent), Irak (28 procent) en Algerije (21 procent). Maar ook mensen uit Libië, Marokko, Sudan en Ethiopië. Er is trouwens een dark number aan vluchtelingen die onder de radar blijven. Bovendien zijn er minder gecoördineerde en multidisciplinaire acites van politie en douane geweest dan vorig jaar. We stellen een zekere moedeloosheid en demotivatie bij onze politiediensten vast, omdat ze dweilen met de kraan open.”

De schade voor de Zeebrugse bedrijven is enorm : 35 procent van de Zeebrugse bedrijven spreekt van een schade tussen de 100.000 euro en de 3 miljoen euro. Acht op tien bedrijven stelt zich geen burgerlijke partij bij de rechtbank, omdat het zeer moeilijk is om een correct beeld van het misdrijf en de daders te hebben. Bovenop die schade moeten die firma’s extra investeren in de beveiliging van hun vrachtwagens en hun bedrijventerreinen.”

Brutale overval

Volgens Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) is het aantal misdrijven gepleegd door transmigranten fiks gestegen. Hij verwijst onder meer naar een recente, brutale roofoverval in een nachtwinkel langs de Baron de Maerelaan in Zeebrugge en interpelleerde hierover in de Brugse gemeenterad dinsdagavond.

“Toen de uitbaatster zag dat de vluchtelingen bier wilden stelen, greep ze in en belde de politie. Eén dief bedreigde haar met een mes en gaf de vrouw met het heft een klop op de rechterschouder, alvorens te vluchten. Later trof de politie een van de daders aan in een strandcabine”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Inbraken in cabines

In september werden volgens Dirk de fauw 18 criminele feiten gepleegd in Zeebrugge, waarvan twee door vluchtelingen. In oktober waren er tot nu toe 21 feiten, waarvan 18 door transmigranten. “Er zitten deze maand heel veel inbraken in strandcabines bij. Hoe dan ook, onze aanpak blijft dezelfde: onverbiddellijk optreden bij criminele feiten, een menselijk gelaat tonen voor wie vluchtelingen wat eten of kledij geeft. De lokale politie krijgt ondersteuning van de Scheepvaartpolitie en twee ruiters van de federale politie.”

“Maar ook de samenwerking met het Buurtinformatienetwerk (BIN) in Zeebrugge verloopt goed. Door de nakende Brexit zijn er momenteel wat meer transmigranten in Zeebrugge. Ze proberen vlug nog stiekem over te steken naar Engeland. Een aantal Noord-Afrikanen houdt zich schuil in de strandwijk en probeert ‘s nachts bij P&O binnen te dringen. Maar de veiligheidsmaatregelen in de haven zijn goed. Dat blijkt uit het meest recente beoordelingsrapport”, aldus de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier