N-VA stelt zich vragen over Torhouts meerjarenplan

N-VA'er Jurgen Claus werkte zijn allerlaatste gemeenteraad af met een tussenkomst over het meerjarenplan. Na Nieuwjaar houdt de actieve politiek voor hem op. © Foto JS
Johan Sabbe

Maandagavond legde schepen van Financiën Joost Cuvelier (CD&V) een aanpassing van het Torhoutse meerjarenplan voor. N-VA stelde zich vragen bij de financiële haalbaarheid. De oppositiepartij schat dat er een groot bedrag te weinig in het meerjarenplan voorzien is om alle projecten te kunnen uitvoeren.

De N-VA-tussenkomst gebeurde door Jurgen Claus, die aan zijn allerlaatste zitting van de gemeenteraad bezig was. Zes jaar geleden was hij nog de kopman van zijn partij, maar vanaf januari houdt de actieve politiek voor hem op.

Gevaar om kopje onder te gaan in 2020

“We hebben via verschillende wegen al meermaals vernomen dat het stadsbestuur de site Pollet in de Hofstraat, het domein d’Aussy in de Fraeysstraat en het oud-Aveve-gebouw in de Revinzestraat (voor kinderopvang) wil aankopen en herinrichten”, aldus Jurgen. “Ook bestaan er plannen voor de bouw van een nieuw zwembad tijdens de komende legislatuur. Plus: de stadskernvernieuwing staat voor de deur en voorlopig werd daar maar 3 miljoen euro voor opgenomen in het meerjarenbudget. Voorts bemerk ik 1,7 miljoen euro voor het verbouwen van het cultuurcentrum de Brouckere en de artiestenfoyer.”

“In een poging om alles correct financieel in te schatten, kom ik tot het besluit dat er heel wat geld te weinig opgenomen is in het meerjarenplan. De spaarpot van 12 miljoen euro vorig jaar zakt in drie jaar tijd naar een verwaarloosbare 190.000 euro. Veel moet er dus niet gebeuren om kopje onder te gaan in 2020. Overigens: op die manier loopt de openstaande schuld op met ruim 5 miljoen euro: van 18,4 miljoen dit jaar naar 23,5 miljoen in 2021.”

“Wat het verbouwen van het cultuurcentrum betreft, zijn die plannen pas voor 2020 en 2021 voorzien, aldus schepen Cuvelier. “Ze zijn dus nog niet concreet. En ook het bedrag ligt nog niet precies vast.”

“In de toekomst zouden we tot 6 miljoen euro moeten binnenkrijgen uit de verkoop van huizen aan de sociale bouwmaatschappij De Mandel”, vulde de schepen nog aan. “Dat zal onze stadsfinanciën uiteraard deugd doen. We verwachten dus geen problemen om alles netjes betaald te krijgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.