N-VA Staden wil niets weten van afzonderlijke gesprekken met CD&V

Nikolaas Bourgeois. © Joke Couvreur
Redactie KW

Hiermee reageert eerste schepen Nikolaas Bourgeois op de aankondiging van CD&V dat ze niet wil toetreden tot de huidige coalitie, maar wel met de partijen afzonderlijk gesprekken wil aanknopen tot het vormen van een nieuwe meerderheid.

“We hebben CD&V vorige week dinsdag het voorstel gedaan om toe te treden tot de coalitie”, aldus Nikolaas Bourgeois. “Er werd met CD&V afgesproken dat we na de gemeenteraad van nu donderdag samen zouden zitten. Zaterdag kregen we echter al een telefoontje met de melding dat ze niet zouden toetreden tot de coalitie en dat ze met elke partij individueel en niet met de coalitie als geheel wilden onderhandelen.”

“Het is nu wel duidelijk dat CD&V alle macht naar zich toe wil trekken. Het komt er op neer dat CD&V voor zijn coalitie een schoothondje zoekt dat niets te zeggen zal hebben. Voor N-VA is het duidelijk : we hebben met de coalitie een strategisch meerjarenplan. Er kan dan ook enkel overleg met CD&V gebeuren met de volledige coalitie op basis van het meerjarenplan. Overigens heeft CD&V niets geleerd van drie jaar geleden. Oude krokodillen als Mommerency en Willaert delen er nog steeds de lakens uit. Jongeren hebben er niks te zeggen.”

Radiostilte

Ook SP.A lijkt momenteel niet meteen geneigd tot een individueel gesprek met CD&V. Bij Open VLD houdt men zich meer op de vlakte. “We gaan daaromtrent nog geen uitspraken doen en zullen de tijd nemen om dit eerst intern in ons algemeen bestuur te bespreken. We hebben gedurende drie jaar in een goede verstandhouding met elkaar samengewerkt binnen de coalitie en het is niet de bedoeling om dit zomaar te grabbel te gooien”, zegt voorzitter Joeri Deprez. Onafhankelijk raadslid Koen Demonie van zijn kant bevestigt dat hij wél wil praten met CD&V.

Bij CD&V zelf zijn geen verklaringen meer te rapen, want daar wordt nu een absolute persstop afgekondigd, om de gesprekken alle kansen te geven. Ondertussen is er vanavond wel gemeenteraad in Staden, met enkel een aantal onbenullige punten op de agenda. Het gemeentebudget 2016, waar op dit moment geen meerderheid voor is, is niet aan de orde. (BCH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier