N-VA Staden weert twee schepenen van lijst

Schepen Nikolaas Bourgeois. © Joke
Redactie KW

Het Stadense N-VA-bestuur heeft beslist om schepenen Nikolaas Bourgeois en Marie-Paule Vancoppenolle geen plaats te geven op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Eerste schepen Nikolaas Bourgeois leek in poleposition te liggen om de lijst – net als in 2012 – te trekken, maar wordt nu vervangen door schepen Marc Bogaert. De reden voor de verwijdering van beide schepenen lijkt eerder vaag. Een te lang talmen voor de samenstelling van de lijst zou de hoofdreden zijn, al geeft schepen Bogaert toe dat er ook andere zaken meegespeeld hebben. Nikolaas Bourgeois laat alvast weten dat zowel hij als schepen Vancoppenolle “diep teleurgesteld” zijn.

Nikolaas Bourgeois en Marie-Paule Vancoppenolle bekleedden in 2012 respectievelijk de eerste en de tweede plaats op de N-VA-lijst. Ze behaalden toen respectievelijk 458 en 398 stemmen. Ook Els De Gussem, partner van Nikolaas Bourgeois, krijgt geen plaats meer op de lijst. Zij stond in 2012 op plaats 4 en behaalde 359 voorkeurstemmen.

Op plaats vijf stond Koen Demonie, goed voor 457 stemmen. Demonie verliet N-VA tijdens deze legislatuur omdat hij zich niet aanvaard voelde binnen de partij. Van de toenmalige top vijf blijft enkel schepen Bart Vynckier over. Hij wordt nu lijstduwer bij de verkiezingen. N-VA lijkt dus flink onthoofd naar de kiesstrijd te trekken. “Het lokaal bestuur heeft beslist om Nikolaas en Marie-Paule van de lijst te weerhouden”, licht kersvers lijsttrekker Marc Bogaert toe.

Werkgroep stelt lijst samen

Van dat bestuur maken ook Nikolaas Bourgeois, zijn partner Els De Gussem en Marie-Paule Vancoppenolle deel uit. Zij gingen uiteraard niet akkoord met het feit dat zij geen plaats op de lijst krijgen. Over de reden van de niet-selectie van beide schepenen blijft Marc Bogaert eerder vaag. “Een werkgroep waarvan ook Nikolaas deel uitmaakte, werkte aan de samenstelling van de lijst”, vertelt Marc Bogaert.

“Probleem was dat de lijstvorming veel te lang op zich liet wachten. Het bestuur kreeg telkens te horen dat eraan gewerkt werd, maar zag geen concreet resultaat. Het geduld van het bestuur raakte uiteindelijk op. Niet alleen werd ons bestuur ongerust, maar ook coalitiepartners Open VLD en SP.A begonnen zich zorgen te maken. Er was geen vertrouwen meer, waarna het bestuur besliste om mij als lijsttrekker en Bart Vynckier als lijstduwer aan te duiden.”

Nooit van wakker gelegen

Marc Bogaert stelt overigens dat hij niet betrokken was bij de vorming van de lijst. “Welke plaats ik zou krijgen: daarvan heb ik eerlijk gezegd nooit wakker gelegen”, aldus Marc Bogaert.

Over de rest van de lijst is momenteel nog niets geweten. Marc Bogaert benadrukt ook dat de niet-selectie van Nikolaas Bourgeois en Marie-Paule Vancoppenolle nog niet definitief is. “De leden moeten nog hun zegen geven aan de lijst”, aldus Marc Bogaert. Iets waar Nikolaas Bourgeois zijn bedenkingen bij heeft. “De lijsten moeten ingediend worden op 15 september, terwijl de leden op 14 september moeten beslissen”, weet Nikolaas Bourgeois. “Dat zou betekenen dat N-VA niet deelneemt aan de verkiezingen als de lijst afgekeurd wordt. Welk lid zal dan nog tegenstemmen?”

Geen situaties zoals vroeger

Het getalm met de lijstvorming wordt door Marc Bogaert als hoofdreden aangehaald voor de niet-selectie van beide schepenen voor de lijst. De schepen geeft evenwel toe dat er nog andere redenen meegespeeld hebben. “Wat Marie-Paule betreft, heeft ook haar getwijfel om al dan niet deel te nemen aan de kiesstrijd meegespeeld”, aldus Marc Bogaert. Als andere reden voor de verwijdering geeft Marc Bogaert aan dat het bestuur ‘geen situaties zoals vroeger wil meemaken’. De schepen verwijst daarmee hoogstwaarschijnlijk naar de heibel met Koen Demonie.

Nikolaas Bourgeois laat ondertussen weten dat zowel hij, Marie-Paule als Els De Gussem diep teleurgesteld zijn. “We zijn ons nog aan het beraden wat we gaan doen”, reageert Nikolaas Bourgeois. “We gaan de tijd nemen om op onze plooi te komen en tot rust te komen. Wellicht doen we later wel het verhaal van wat er echt gebeurd is.”

(BCH)