N-VA over verkavelingsplannen Bergmolenbos : “Stadsbestuur moet zich niet van de domme houden”

© JRE
Jos Remaut

“De meerderheid van CD&V, SP.A en Groen moet nu niet doen alsof ze heel verwonderd is over de verkavelingsplannen aan het Bergmolenbos in Rumbeke. Het Roeselaarse stadsbestuur heeft verscheidene keren met de projectontwikkelaar aan tafel gezeten om de plannen uit te werken”. Dat stelt N-VA Roeselare in een mededeling.

Ook N-VA Roeselare vindt het overigens bijzonder vreemd dat er aan de Babilliestraat een verkaveling kan komen, terwijl die toch buiten het stedelijk gebied van Roeselare ligt. En dat daarrond ook een groot stadsbos met ecologische, recreatieve en educatieve functies werd gepland, is al voor hen al even vreemd.

“Om dit te kunnen begrijpen, moeten we teruggaan naar overheidsbeslissingen van enkele jaren geleden. De toenmalige minister van Leefmilieu Hilde Crevits legde op 21 november 2008 de gewestelijke uitvoeringsplannen vast. Op dat moment werd de Vlaamse regering gevormd door CD&V, SP.A en Open VLD (nvdr. : N-VA was twee maanden eerder uit de Vlaamse regering gestapt bij de kartelbreuk met CD&V). Daarop volgende een openbaar onderzoek waarbij iedereen een bezwaarschrift kon indienen tegen een of meer onderdelen. Dat gebeurde ook voor onze stad, maar niet voor het gebied waar het nu over gaat.”

De Vlaamse Regering (nvdr. : ondertussen wél weer met N-VA,) legde op 29 oktober 2010 het GRUP definitief vast, met aanpassingen op basis van de ingediende bezwaarschriften. Opvallend is dat er in 2008 geen enkele particulier, geen enkele organisatie of onderneming bezwaar ingediend heeft tegen de inkleuring van de Stedelijke groenpool Sterrebos-Kleiputten. Op deze plannen werden niet enkel de geplande locatie van het stadsbos ingekleurd, maar ook vijf gebieden voor wonen en landbouw”, aldus de Roeselaarse N-VA in een mededeling die is ondertekend door Frederik Declercq, Bart Delaere, Chris Deneir, Lieve Lombaert, Adel Vanlerberghe en Brecht Vermeulen.

“Wij stemden niet voor”

“In 2012 keurde de gemeenteraad van Roeselare het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) goed. N-VA Roeselare stemde niet voor dit GRS. Ook in 2012 heeft niemand bezwaren ingediend m.b.t. de zone nabij de Babilliestraat.” N-VA geeft wel toe dat de verwijzing naar de zones voor landbouw en wonen in in dit GRS wel heel summier was.

“Dé politieke hamvraag is natuurlijk : waarom werden vijf gebieden ingekleurd als specifieke zone die niet alleen een gebouw maar zelfs een verkaveling mogelijk maakt ? Voorts: in hoeverre werden hierbij bestaande bouwovertredingen en zonevreemde constructies de facto geregulariseerd ? En: wie heeft dit mogelijk helpen maken ?”

“Op dat ogenblik leverde de CD&V de schepen van Ruimtelijke Ordening en de voorzitter van de GECORO. De vertegenwoordigers van de Boerenbond hebben toen bepleit dat er rechtszekerheid moest zijn voor de boerderijen in dit gebied.”

“Maar zonevreemde constructies en landbouwbedrijven laten herbestemmen tot feitelijke bouwgrond, terwijl andere recente eigendommen wél als bosgebied ingekleurd werden, dat gaat voor ons toch verder dan rechtszekerheid bieden. Waarom hebben de natuurverenigingen zich toen daartegen niet verzet? Waarom heeft Groen in 2008 tegen dit deel van het GRUP niet geprotesteerd?”

“Eigenbelang en vriendendienstjes”

“N-VA Roeselare kan zonder meer vaststellen dat dit dossier door de meerderheid in alle stilte voorbereid werd en dat ze nu doet alsof ze niet op de hoogte was”, zo besluiten de woordvoerders. “De meerderheid communiceert in dit dossier dus op onprofessionele en ongeloofwaardige wijze naar de Roeselaarse bevolking. Dit is dan ook het zoveelste dossier waar eigenbelang en vriendendienstjes niet ver te zoeken zijn. Maar deze Roeselaarse meerderheid gaat naar oude gewoonte haar eigen weg, zonder echt te luisteren naar de Roeselaarse bevolking.”

De Roeselaarse schepen voor ruimtelijke ordening Nathalie Muylle (CD&V) trekt een bedenkelijk gezicht wanneer we haar met deze tekst confronteren, maar vindt het verstandiger van nu niet meteen te repliceren. “Dinsdag is er schepencollege en daarna gaan we op basis van alle juiste stukken reageren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier