Nog een geluk dat de installatievergadering niet plaatsvond in de raadzaal, maar in de nieuwe inkomhal van het stadhuis, want ruim 120 toeschouwers verdrongen zich om de nieuwe burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) de fakkel te zien overnemen van Els De Rammelaere (N-VA). Zij zat de raad een laatste keer voor, tot Hilde Decoene (CD&V) letterlijk haar plaats kwam innemen als kersverse voorzitster van de raad.

Bij deze was de exit van N-VA/Open VLD uit het schepencollege en de meerderheid dus definitief en dat zit de fractie duidelijk niet lekker. Nadat Simon Germonpré de verwezenlijkingen van het vorige bestuur in de verf had gezet, pakte hij al meteen de nieuwe meerderheid aan. "Jammer dat er geen jonge mensen vertegenwoordigd zijn in het college en het doet echt pijn aan de ogen om zien hoe twee dissidenten uit de vorige legislatuur nu beloond werden met een schepenpost. Van inhoud is geen sprake, het is hen enkel om de macht te doen."

Henk Mauws stelde zich dan weer ernstige vragen bij de toekomstige wissel Roos Tack-Klaas Carrette wat betreft het voorzitterschap van het bijzonder comité voor de sociale dienst. "Veel dossiers zijn niet in korte tijd te doorgronden, bovendien zal de opvolger ze door hun gevoelig karakter pas mogen inkijken als hij op 1 januari 2022 zijn mandaat opneemt. Geen evidentie, maar we wensen jullie alle succes."

"Geen afbraakpolitiek"

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze merkte fijntjes op dat de bestuursmeerderheid, bestaande uit CD&V, Iedereen Tielt en Groen (weliswaar zonder schepenzetel) zijn verantwoordelijkheid zal nemen "en niet aan afbraakpolitiek wil doen. We zullen de oppositie zeker bij het gebeuren betrekken en hopen alle Tieltenaren de komende zes jaar gelukkig te maken."

Enkele verkozenen nemen hun raadszitje niet op en worden vervangen door een opvolger. Dat geldt voor Guido Mehuys (SP.A), Valentine Potteau (Iedereen Tielt) en Els De Rammelaere (N-VA/Open VLD). Hun plaats wordt ingenomen door respectievelijk Birger De Coninck, Marie De Cloet en Roos Baert. Donderdagavond zetelde wel nog ex-schepen Robben Huyghelier voor de socialisten, maar hij haakt al meteen af door tijdsgebrek.

(TVW)