N-VA Oostende stelt in programma onveiligheidsgevoel aan de kaak

Met de slogan 'Durft Oostende groeien?' wil N-VA de Oostendse kiezer overtuigen. © GLO
Gillian Lowyck

N-VA Oostende presenteerde in het Thermae Palace haar programma. Ook de eerste tien kandidaten waarmee de partij de Oostendse meerderheidsbanken wil veroveren, werden voorgesteld. In hun programma schuift N-VA tien kernpunten naar voor.

Met de slogan ‘Durft Oostende groeien?’ wil N-VA de Oostendse kiezer overtuigen. “Uit een bevraging blijkt dat de helft van de Oostendenaars zich onveilig voelt in de stad en dat sommige plaatsen zelfs gemeden worden. Dit is een probleem dat niet zomaar van de mat geveegd mag worden.”

De partij stelt onder meer een cameraschild in de stad voor, net als betere opvang van slachtoffers van kleine criminaliteit en ledverlichting op plaatsen waar het nu nog te donker is bij valavond.

Ook mobiliteit is een speerpunt voor de partij. “Wij pleiten voor fietstunnels en een ringweg”, klinkt het. “Parkeren in de stad moet goedkoper en in eigen beheer. We willen ook een parking onder de Verenigde Natieslaan. Een autoluw centrum kan voor ons, maar onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten de handelaars en mensen die er wonen er werken altijd kunnen raken, ook met de wagen.”

Betaalbare kinderopvang

Charlotte Verkeyn neemt plaats twee in op de lijst. Zij lichtte onder meer het sociale beleid van N-VA Oostende toe. “Betaalbare kinderopvang is een belangrijk punt. Wij willen zorgen dat er voor elke ouder en kind een tegemoetkoming is. We vinden het ook een schande dat het huidig bestuur de mantelzorgpremie heeft afgeschaft. Mantelzorgers moeten maximaal ondersteund worden. Dat kan door een inloophuis op te richten.”

N-VA Oostende focust in hun programma ook op lokale economie en een duurzaam beleid.

De eerste tien namen op de lijst zijn gemeenteraadsleden Björn Anseeuw (1), Charlotte Verkeyn (2), Steven Nagels (3), Maxim Donck (4), Ralph Deroo (8) en Jürgen Christiaens (9). OCMW-raadslid Vanessa Brysse staat op plaats 6. Nieuwkomers zijn verpleegkundige Sandra Demuynck (5), juriste Luba Minarikova (7) en kinesist Kristof Gesquiere (10).