N-VA Menen haalt Virginie Breyne aan boord: “Ik kan de partij iets bijbrengen”

Virginie Breye, Renaat Vandenbulcke, Lianna Mkrtchyan en Griet Vanryckegem. © Nicolas Verhaeghe
Stefaan Lernout

N-VA Menen stelt pas maandag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor, maar kon niet wachten om twee verrassingen nu al prijs te geven. Virginie Breyne, vandaag nog gemeenteraadslid voor Nieuw, en studente Lianna Mkrtchyan voegen zich bij de ploeg van lijsttrekkers Renaat Vandenbulcke en Griet Vanryckeghem.

Virginie Breyne is 42 jaar en zelfstandig winkelierster. Ze heeft een winkel in de Rijselstraat en runt ook een zaak in Risquons-tout in Moeskroen. Op dit moment zetelt ze met haar neutrale lijst Nieuw in de Meense gemeenteraad. Daarin toont ze zich vrij actief en beklemtoont ze vaak het belang van veiligheid en de rol voor lokale economie in Menen. Het was al een tijdje duidelijk dat het geen optie was om opnieuw met een onafhankelijke partij zoals ‘Nieuw’ op te komen.

Niet zomaar wat namen

“Ik had wel een aantal personen voor ogen die erover nadachten om zich te engageren, maar het werd duidelijk dat de interesse onvoldoende was”, zegt Virginie daarover. “En om zomaar een lijst met namen te vullen, zag ik ook niet zitten.”

Verschillende partijen trokken aan de mouw van de uitbaatster van een tabak- en drankenwinkel in de Rijselstraat. “Uiteindelijk kon de N-VA me overtuigen. Vooral door hun rechtlijnigheid. Het is een jong en sterk team”, legt ze haar keuze uit. “We hebben vanzelfsprekend heel wat gesprekken gehad, ik zie dat bij N-VA ieder wel zijn specialiteit of specialiteiten heeft. Wat mij – vanuit mijn professionele bezigheden ook – vooral bezighoudt zijn veiligheid en de leegstand in het centrum. Die leegstand moet eruit. Misschien heb ik niet onmiddellijk dezelfde kijk op de situatie als andere leden van N-VA, maar het kan zeker geen kwaad om een probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.”

Geen garanties

Virginie Breye vindt verder dat er te licht wordt omgesprongen met criminaliteit. “Het kan toch niet dat een overval met wapen zo goed als niet bestraft wordt? Ik kan me dus vinden in de doorgedreven aanpak van N-VA in deze materie.”

Virginie Breyne.
Virginie Breyne.© Nicolas Verhaeghe

“Ik wil mee het beleid bepalen” – Virginie Breyne

Als raadslid maakte ze vele tussenkomsten, waarbij het opviel dat ze de stem van de man in de straat vertolkte. Wie bij haar aanklopt krijgt een luisterend oor. “Ik garandeer die mensen nooit iets, maar bij mij kunnen ze hun verhaal kwijt dat ik dan vaak op de gemeenteraad breng. Weet je, oppositie voeren is frustrerend. Wat ik wil doen is mee het beleid bepalen, en blijven luisteren naar de mensen. Beiden zijn te combineren.

Als lid van een meerderheidspartij zal ze zich moeten schikken naar de standpunten van de partij, beseft ze. “Dat klopt wel, maar ik ga mijn eigenheid niet verkopen. Wit is wit bij mij en zwart is zwart. Dat weten ze bij N-VA Menen. Ik heb er alle vertrouwen in en ben overtuigd dat ik hen iets kan bijbrengen en zij mij.”

Lianna Mkrtchyan: “Respect voor cultuur en identiteit”

Naast Virginie Breye stelt ook de jonge Lianna Mkrtchyan (23) zich kandidaat. Lianna is studente bachelor lager onderwijs. “Met mijn Armeense achtergrond vind ik in het N-VA-programma de doelstellingen rond identiteit en integratie heel helder en duidelijk”, zegt ze.

Lianna Mkrtchyan.
Lianna Mkrtchyan.© Nicolas Verhaeghe

“Zonder mijn roots te vergeten, wil ik bewust integreren aanmoedigen. Er moet respect zijn voor cultuur en identiteit, we mogen verwachten dat nieuwe inwoners onze taal leren en onze cultuur respecteren.” De partij stelt dat door dit engagement voor de stad, zij een rolmodel en een voorbeeld kan zijn voor vele nieuwe inwoners.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.