N-VA Houthulst vindt dat verenigingen te weinig steun krijgen uit coronanoodfonds

Met de middelen van het noodfonds plaatste het gemeentebestuur onder andere ontsmettingszuilen in de lokalen van de Chiro. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Julie Descheppere (N-VA) ging op de gemeenteraad van vorige week donderdag niet akkoord met de besteding van 120.000 euro die de gemeente Houthulst kreeg vanuit het coronanoodfonds. “Ondertussen is al 70.000 euro besteed, maar slechts 20.000 euro rechtstreeks aan de verenigingen. Dat is veel te beperkt”, zegt ze. Schepen Jeroen Vandromme (CD&V) zegt dat ze eng redeneert en dat het stadsbestuur zich niet vastpint op die 120.000 euro.

Julie Descheppere interpelleerde op de gemeenteraad van vorige week donderdag schepen van Cultuur en Jeugd Jeroen Vandromme (CD&V) over de besteding van 120.303,49 euro van het coronanoodfonds van de Vlaamse overheid. “In de verslagen van de jeugdraad had ik gelezen dat er 3000 euro voorzien werd voor de jeugd, 3.000 euro voor sport en ongeveer 10.000 euro voor de andere verenigingen”, zegt Julie Descheppere. “Maar er werd ook al geld uitgegeven aan nieuwe projecten zoals ‘Cultuur in je Bubbel’ en Merkem, dorp in de kijker’. Ik heb niets tegen die projecten maar wel dat de middelen uit het noodfonds daarvoor gebruikt worden. Eigenlijk zou dat van de begroting moeten komen. Voor ‘Merkem, dorp in de kijker’ kochten ze zelfs een kunstwerk. Ik heb geen probleem met dat project maar ik vraag me af of een kunstwerk betalen met een noodfonds wel correct is. Er werd bijvoorbeeld ook 4.000 euro uitgetrokken voor wasbakken voor de jeugdbewegingen maar daarvoor moesten ze een nieuwe plooimachine aankopen. Dat is eigenlijk materiaal van de gemeente en moet van een ander budget komen.”

Zwaard van Damocles

“Zo is er van de 120.000 euro al 70.000 euro besteed”, vervolgt Descheppere. “We zitten al over de helft, maar ik vind dat het geld dat naar de jeugdverenigingen en de sportclubs gaat echt heel beperkt is. Het zijn belangrijke verenigingen die goed werken in de gemeente. Jeugdverenigingen hebben door corona heel wat inkomsten misgelopen. Bijvoorbeeld de Chiro heeft haar grootste inkomsten op Houthulst Kermis, maar dat is niet kunnen doorgaan. Ze zijn wel op kamp geweest, met meer leden dan normaal. Dus waren ook meer uitgaven. Alleen al voor het eten op kamp moet Chiro iedere dag 1.000 euro neertellen. Als je weet dat het inkomstenverlies van de kermis alleen al 15.000 à 20.000 euro bedraagt, dan is het duidelijk dat het budgettaire als een Zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Ze hebben dan wel reserve, maar dat is hard aan het slinken. De manier van werken van het gemeentebestuur zal juridisch correct zijn, maar is het ethisch wel correct? Ik vind van niet.”

Niet vastpinnen

Volgens schepen Jeroen Vandromme (CD&V) bekijkt de oppositiepartij het te eng. “Als je de gederfde inkomsten meetelt is het effectief zo dat er al 70.000 euro besteed is, maar ik heb duidelijk gesteld dat we niet al die gederfde inkomsten puur zullen laten meetellen. We willen niet dat onze verenigingen in moeilijkheden komen. Als het meer zal kosten, dan is dat zo. We zullen ons niet vastpinnen op die 120.000 euro”, aldus Jeroen Vandromme. “Het is ook niet evident voor ons om dat bedrag uit te keren aan de verenigingen. Andere gemeenten stellen bijvoorbeeld hun zalen gratis ter beschikking voor verenigingen, maar bij ons was dat al zo. Bijvoorbeeld de huur van de sporthal zullen we laten wegvallen. Ondertussen blijven de kosten wel doorlopen. Dat zullen we niet aanrekenen aan de verenigingen want daar win je ook niets mee.”

“We zullen het geld niet over de balk gooien, maar we doen wat nodig is. Wat we niet zullen doen is blanco cheques uitdelen zonder dat er een specifieke nood is. Zo hebben we ontsmettingszuilen geplaatst in alle zalen en jeugdlokalen, waarvan de gemeente de alcoholgels aankoopt. We hebben ook apparaatjes gekocht waarmee je kan tellen hoeveel mensen er in een zaal zijn. Dat zijn zaken waar onze verenigingen echt iets mee zijn”, besluit Jeroen Vandromme.

Uit het noodfonds werd ook 2.500 euro voorzien voor Cultuur in je Bubbel. “Dat zou normaal volop bezig zijn, maar door de nieuwe richtlijnen is dat niet meer mogelijk. Zodra de cafés weer opengaan zoeken we een nieuw moment”, geeft Jeroen Vandromme nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier