N-VA Houthulst doet couppoging uit protest tegen afwezige gemeenteraadsleden

Redactie KW

Drie afwezige SP.A-raadsleden en twee afwezige CD&V-schepenen zorgden er op de gemeenteraad van dinsdagavond bijna voor dat de dotatie van Houthulst aan de politiezone verworpen werd.

Op de gemeenteraad in Houthulst dinsdagavond moest er onder meer gestemd worden over de dotatie aan de politiezone Polder. Die bedraagt voor 2017 703.738 euro. “Een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar”, erkende burgemeester Ann Vansteenkiste (CD&V). “Maar wel het bedrag dat werd afgesproken in het meerjarenplan.”

Doorgaans is zo’n agendapunt een formaliteit die unaniem wordt goedgekeurd. Groot was de verbazing toen oppositiepartij N-VA tegen stemde. “Hoeveel ja-stemmen zijn er?”, haalde N-VA-fractieleider Filip Vanhevel de aap uit de mouw. Dat waren er immers maar tien. De N-VA had gemerkt dat vijf gemeenteraadsleden (Tamara Schotte, Roger Clauw en Peter Vanryckeghem van SP.A Open en de CD&V-schepenen Erik Verbeure en Joris Hindryckx) afwezig waren en vastgesteld dat meerderheidspartijen CD&V en SP.A Open niet aan de helft van de in totaal 21 gemeenteraadsstemmen zouden geraken.

U zat te glunderen met een air dat jullie het agendapunt hadden weten af te keuren, maar blijkbaar bent u niet op de hoogte van de wetgeving terzake

Na wat verwarring en overleg tussen gemeenteraadsvoorzitter Benny Stroobant (SP.A) en gemeentesecretaris Jocelyn Schacht, werd besloten dat het agendapunt werd verworpen. Vervolgens werd beslist om de overige punten op de dagorde te verdagen tot schepen Joris Hindryckx zou opdagen. Die had laten weten iets later te zijn. Er werd overgegaan naar de toegevoegde punten van N-VA.

Na de behandeling van die punten – ondertussen was Joris Hindryckx gearriveerd en had schepen Jeroen Vandromme (CD&V) opgezocht dat de helft van de stemmen van de aanwezige gemeenteraadsleden voldoende is om een punt goed te keuren – werden de overige punten behandeld. Jeroen Vandromme had nog een sneer voor Filip Vanhevel: “U zat te glunderen met een air dat jullie het agendapunt hadden weten af te keuren, maar blijkbaar bent u niet op de hoogte van de wetgeving terzake”, aldus Vandromme.

Kristof Vande Moortel (N-VA) legde vervolgens uit dat N-VA tegen stemde om te protesteren over de mentaliteit van de meerderheid. “Wij wilden hiermee een signaal geven dat de meerderheid de gemeenteraad respectvol moet behandelen. Deze meerderheid zou er tenminste kunnen voor zorgen dat ze zelf met een meerderheid op de gemeenteraad aanwezig zijn”, aldus Kristof Vande Moortel.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier