N-VA Houthulst: “Debiet leidingen industriezone onvoldoende om te blussen”

© Brandweer Westhoek
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Volgens N-VA waren er bij de jongste drie branden in de Houthulstse industriezone problemen met het debiet van de leidingen bij de bluswerken. Julie Descheppere (N-VA) drong op de gemeenteraad van donderdagavond dan ook aan om met de geplande uitbreiding van het industrieterrein daar rekening mee te houden.

In de nacht van maandag 24 juni op dinsdag 25 juni brak er een hevige brand uit in de loods van het timmer- en schrijnwerkersbedrijf van Kurt Abeele in de Melanedreef op het industrieterrein in Houthulst. Op de gemeenteraad van dinsdagavond vroeg Julie Descheppere (N-VA) of er al een evaluatie gebeurd is van die brand.

Burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) wees erop dat die evaluatie een materie was voor de brandweerzone Westhoek. “Maar uw vraag is wellicht ingegeven door het feit dat er sommige imperfecties duidelijk zijn geworden”, zei de burgemeester. “Het gaat dan vooral om imperfecties van het systeem van de snelst adequate hulp. Mocht Merkem eerst gearriveerd zijn, dan hadden ze misschien betere terreinkennis gehad. Dat systeem werkt de concurrentie om de snelste te willen zijn in de hand. Dat is niet slecht. Een brandweerman moet de drang hebben om de snelste te willen zijn, maar dat neemt niet weg dat we met z’n allen soms bedenkingen hebben bij het systeem.”

Julie Descheppere wist ook dat de brandweer van Staden als eerste aanwezig was. “Worden er soms gemeenschappelijke oefeningen gedaan?“, vroeg het oppositielid. “Ze zouden veel kunnen leren. Merkem heeft kennis over het terrein.”

“Dat is nog niet gebeurd, maar zou moeten”, antwoordde Joris Hindryckx. “Brandweer Staden behoort wel tot een andere hulpverleningszone.”

Julie Descheppere had echter nog een bedenking bij de brand. “Zijn de debieten in de leiding, ook de toevoerleidingen, in de industriezone wel voldoende om branden te blussen?”, vroeg ze. “Onze bedenking is dat het niet zo is. Er zijn drie zware branden geweest sinds de laatste uitbreiding. Bij alle drie de branden had de brandweer water nodig van een wachtbekken bij Socaplast. Dat kan toch niet dat de brandweer altijd water nodig heeft van een privébedrijf?”

“Het is nogal technisch, maar naar ik hoor zeggen zijn de debieten wel groot genoeg, maar duurt het een tijdje tegen dat het goed op gang komt”, antwoordde Joris Hindryckx. “Er zijn ook afspraken met het bedrijf dat de brandweer het water mag gebruiken bij brand.”

“Bij zware branden kijkt de brandweer naar mogelijkheden om te pompen uit open water”, wist gemeenteraadslid Nadine Bailleul (CD&V).

“Dat neemt niet weg dat er nog altijd een probleem is met de debieten”, kwam Julie Descheppere tussen. “Op de industriezone zijn er bedrijven met heel veel brandbaar materiaal. Er is trouwens een brand vermeden. De brand had overgeslagen naar het naburig bedrijf, waar isolatiemateriaal begon te smeulen. Gelukkig kon dat vroeg genoeg in de kiem gesmoord worden, want het bedrijf er nog eens naast is opnieuw een houtverwerkend bedrijf. Mochten de vlammen tot daar gekomen zijn, dan was het een hele catastrofe. De industriezone wordt opnieuw uitgebreid waardoor het risico op branden nog groter wordt.”

“Er komt een waterbekken waar de brandweer altijd kan uit capteren voor branden“, antwoordde burgemeester Joris Hindryckx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier