N-VA Houthulst: “Bestuur stigmatiseert inwoners Sint-Kristoffel en Merkem”

Filip Vanhevel. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de gemeenteraad in Houthulst van donderdagavond was Filip Vanhevel (N-VA) niet te spreken over uitspraken van de burgemeester en schepen in een artikel in De Morgen naar aanleiding van de winst van Vlaams Belang.

Filip Vanhevel (N-VA) had het bewuste artikel met als titel ‘Witte gemeente stemt pikzwart: wat is er aan de hand in Houthulst?’, dat verscheen in De Morgen van 31 mei naar alle leden van de gemeenteraad doorgestuurd. ‘”Ik verslikte me bijna in mijn koffie toen ik het las“, zei Filip Vanhevel. “Daarin zeggen burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) en schepen Jeroen Vandromme (CD&V) onder meer dat de meeste Vlaams Belang-stemmer te vinden waren in de wijk Sint-Kristoffel en in Merkem. In feite stigmatiseerden jullie twee keer: een eerste keer door te laten uitschijnen dat de inwoners van Sint-Kristoffel en Merkem allemaal racistisch en homofoob zijn. Maar jullie stigmatiseren ook het Syrische gezin dat opgevangen werd in Sint-Kristoffel. De meeste mensen wisten niet eens dat er daar een Syrisch gezin woonde, maar nu dus wel. In plaats van de pseudo-socioloog uit te hangen in de nationale pers hadden jullie daar beter rekening mee gehouden.”

“Het is me een raadsel hoe je onze uitspraken in dat artikel koppelt aan racisme”, reageerde Jeroen Vandromme (CD&V). “We probeerden net duidelijk te maken dat het hoge aantal stemmen in Sint-Kristoffel en Merkem niet te wijten zijn aan racisme, maar dat andere socio-economische factoren een veel belangrijkere rol speelden en de rechtse regering er werd afgestraft. De journalist is hier twee dagen geweest. Hij vroeg in welke bureaus het meest gestemd werd voor Vlaams Belang. De waarheid is nu eenmaal dat dit het geval was in Merkem en Sint-Kristoffel. Moesten we dan gelogen hebben tegen de journalist? Trouwens, het is nu ook niet dat het verschil zo groot was. Misschien heeft er twee of drie procent meer voor Vlaams Belang gestemd dan in andere stembureaus.”

Vanhevel (N-VA) maakte van de gelegenheid gebruik om ruzie te stoken in het schepencollege. “Op een gegeven moment zegt Jeroen Vandromme in het artikel: ‘De traditie wil dat degene met de meeste stemmen burgemeester wordt. Die met het tweede hoogste aantal wordt eerste schepen, en zo verder naar beneden. Waardoor nu ook de dochter van boer Obusios schepen is geworden.’ Dat vind ik nogal denigrerend ten opzichte van mevrouw Vandewalle. Alsof jullie zeggen: ze had veel stemmen, dus moesten we haar wel schepen maken.”

Daarmee kreeg hij Jeroen Vandromme op zijn paard. “De manier waarop u nu aan politiek doet is op het gortige af. We hebben veel dingen gezegd tegen de journalist, maar slechts een selectie heeft het artikel gehaald. Die man bleef het maar hebben over Boer Obusios en terloops heb ik dat aangehaald. Maar natuurlijk wel met het grootste respect. Iets wat ik van u niet kan zeggen”, aldus Jeroen Vandromme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier