N-VA Diksmuide stelt zich vragen bij standbeeld generaal Baron Jacques

N-VA trekt de discussie over het omstreden standbeeld van generaal Baron Jacques op Grote Markt weer op gang. (foto ACK)
Redactie KW

Het standbeeld van generaal Baron Jacques staat al sinds 1930 op de Grote Markt en is al tien jaar een beschermd monument. Al tachtig jaar lokt het beeld reacties uit. Het was Koen Coupillie (N-VA) die zich luidop afvroeg of het wel zo’n prominente plaats verdient op de Grote Markt.

De aanleiding voor zijn vraag was het standpunt van de Verenigde Naties, die België aanraadden om zich te verontschuldigen voor de koloniale geschiedenis. De VN verwezen naar het schrikbewind van de Belgische koning Leopold II in Congo. Onder dat bewind werkte ook Alphonse Jacques. “We vragen om het beeld te verplaatsen, maar ook om de bescherming als monument te schrappen. Bovendien pleiten we voor een duidingsbord bij het standbeeld zodat de bezoeker weet welke geschiedenis er achter die man schuilt.”

Tegen slavernij

Cultuurschepen Jan Van Acker (Idee Diksmuide) reageert: “Ik heb het boek Alphonse Jacques de Dixmude van André Gysel en Marjan Dewulf gelezen en mijn mening bijgestuurd. Het standbeeld is esthetisch waardevol. Bovendien heeft hij zich verweerd tegen de slavernij in Congo. Het beeld verplaatsen zal niet simpel zijn, gezien toenmalige minister Geert Bourgeois (N-VA) het in 2009 heeft beschermd. Ik wil wel een overleg organiseren met het Agentschap Onroerend Erfgoed.”

Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open) mengde zich in de discussie. “In een vorige legislatuur hebben we een aantal pogingen gedaan om het te verplaatsen, maar dat lukte niet. Een duidingsbord erbij plaatsen, vind ik wel een goede suggestie.” Daarvan was Jan Van Acker niet helemaal overtuigd: “Het kan niet de bedoeling zijn om er een schandpaal van te maken.”

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier