Moorslede dooft de lichten tussen 23 en 5 uur

Hoeveel de gemeente uiteindelijk gaat besparen staat nu nog niet vast. © iStock
Redactie KW

De gemeente Moorslede gaat in verschillende landelijke straten en de wijken van maandag tot en met donderdag de openbare verlichting tussen 23 en 5 uur doven.

De gemeenteraad keurde het masterplan voor de openbare verlichting goed. “Diverse gemeenten doven de openbare verlichting”, aldus schepen Pol Verhelle (Visie). “We besloten een jaar de kat uit de boom te kijken en de reacties van de omliggende gemeenten af te wachten. We laten ons begeleiden door Eandis. In de centrumstraten gaan we de openbare verlichting dimmen.”

Subjectief onveiligheidsgevoel

Oppositiepartij Groep a heeft heel wat bedenkingen over deze beslissing. Marnik Vanackere betreurde dat in de wijken de straatverlichting wordt gedoofd. Hij verwees naar de bejaardenwoningen in de Vier Seizoenenstraat. “Het doven van de straatverlichting zal bij de inwoners zorgen voor een subjectief onveiligheidsgevoel“, aldus fractieleider Sigrid Verhaeghe.

Rita Leenknecht vreest voor meer inbraken. “Volgens de cijfers in het naburige Zonnebeke zijn er niet meer inbraken wanneer de straatverlichting is gedoofd”, reageert schepen Verhelle.

Hoeveel de gemeente uiteindelijk gaat besparen staat nu nog niet vast. “We betalen nu 250.000 euro“, zegt schepen Ward Gillis (PRO). “Eandis gaat uitrekenen hoeveel we gaan besparen.”

(edb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier