Monumenten blijven maar wachten op 40 miljoen euro aan erfgoedpremies

De grootste premie is voor de Koninklijke Gaanderijen in Oostende. © Archief Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

Maar liefst 98 West-Vlaamse historisch waardevolle gebouwen en sites wachten vandaag op de nodige restauratie- en erfgoedpremies. Het gaat in totaal om meer dan 40 miljoen euro.

Dat blijkt uit een antwoord op de vraag die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) stelde aan minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). Meer dan een derde zijn zelfs aanvragen die dateren uit 2014. “Dat is veel te lang. De geschiedenis en verhalen van onze provincie leven voort in ons erfgoed. Als we die écht waarderen moeten we er ook zorg voor dragen”, aldus Brecht Warnez.

Minister Diependaele belooft de wachtlijst af te bouwen. “Deze beleidsperiode zet ik in op een strategie voor de afbouw van de wachtlijst. Ik bekijk momenteel naargelang de beschikbare kredieten voor welke concrete projecten ik dit jaar nog een premie kan toekennen.”

De grootste premie die begin dit jaar werd goedgekeurd is iets meer dan 2 miljoen euro, voor de Koninklijke Gaanderijen in Oostende. In totaal gaat het om 40,5 miljoen euro beloofde steun die nog niet uitbetaald werd.

Raadpleeg de volledige lijst hier:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.