Moniek Gheysens trekt aan alarmbel: “Gloriëtte staat op instorten in park van Heule”

Moniek Gheysens bij het prieelje in het kasteelpark. © KDS
Redactie KW

De gloriëtte in het park van Heule is er slecht aan toe. Gemeenteraadslid Moniek Gheysens (Team Burgemeester) is niet te spreken over de toestand van het object. “Het is een schande, een onveilige toestand”, zegt ze.

Dagelijks gaat Moniek wandelen in het park en ziet ze de gloriëtte, een soort prieeltje, aftakelen. Het staat er totaal verwaarloosd bij. “Tijdens de lockdown viel er bij een storm een tak op het dak. Hierdoor raakten de dakbedekking in rode stormpannen en de zoldering beschadigd. Niemand kijkt er naar om. Nu is al ruim de helft van het dak ingestort”, vertelt Moniek. Daarnaast deed vandalisme zijn werk. “Meerdere ramen zijn opzettelijk vernield. Het glas ligt overal en is een gevaar voor de kinderen die in de omgeving vertoeven. Dit is onveilig”, zegt het gemeenteraadslid. Moniek Gheysens stelde hierover een vraag in de gemeenteraad. De Heulenaars vragen zich af wanneer de stad dit zal herstellen.

De bewuste gloriëtte werd opgetrokken toen het park vanaf 1883 in de landschapsstijl werd aangelegd. Het werd toen gebruikt als kotje de bain, een kleedhokje voor de zwembeurten.

Schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A) beaamt de gevaarlijke situatie. “Deze gloriëtte is beschermd en staat onder strenge regels. Er was discussie hoe we het gebouwtje, de beschadigde oever van de vijver en de houten brug mogen herstellen. Dit is nu uitgeklaard. Ondertussen weten we welk budget we nodig hebben voorde herstellingswerken.” De schepen belooft om de situatie veilig te stellen in afwachting van de herstelling.

Krot

Moniek vraagt zich af waarom dat zolang moet duren. “Men kon al van in het begin een zeil over de gloriëtte gelegd hebben, de ramen gedicht en het glas verwijderd hebben. Nu is deze gloriëtte eerder een vervallen krot, een ruïne. De kosten voor de herstelling zullen nu een stuk oplopen.”

Gemeenteraadslid Moniek vindt dat de heraanleg ook te lang duurt. “Waarom werken ze het niet in eenmaal af? Overal is men bezig en nergens raakt iets helemaal af. De heraanleg van het park wordt mooi maar ze mogen het nu wel afwerken. Ik weet dat deze metamorfose van het park in fases gebeurt. Hopelijk rekken ze het niet tot de volgende verkiezingen”, besluit het Heulse gemeenteraadslid.

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier