Minister Van Quickenborne zet nog meer in op digitalisering van Justitie

Kersvers minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil volop inzetten op de verdere digitalisering van justitie. © belga
Redactie KW

Kersvers minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil nog meer dan zijn voorganger inzetten op een doorgedreven digitalisering. Dat zei hij dinsdag in Leuven naar aanleiding van zijn bezoek aan het gerenoveerde gerechtsgebouw. Verder wil hij focussen op infrastructuur en de hervorming van de strafwet afronden.

Voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) duidde in het voorjaar van 2019 Leuven aan als proefproject voor digitalisering van de werking van het gerecht. Zijn opvolger Van Quickenborne trekt die lijn door. “Rechters en magistraten krijgen via een tablet rechtstreeks toegang tot stukken uit een gerechtelijk dossier. Het gaat om dagvaardingen, conclusies, agenda’s, de verschillende partijen, foto’s en andere informatie. Het gerechtelijk dossier wordt daardoor een stuk digitaler”, zei de minister.

Van Quickenborne wil het Leuvense proefproject uitrollen, zodat 10.000 medewerkers van Justitie toegang krijgen tot de digitale dossiers. Hij beschikt daarvoor over het nodige budget. “Naast de 250 miljoen euro voor de werking van Justitie gaat 50 miljoen euro naar de digitalisering. Deze kans mogen we niet laten liggen.”

Nieuwe gevangenissen

De minister zet ook in op infrastructuur. De bouw van de grootste gevangenis van het land in Haren, met 1.190 plaatsen, was al gepland. “Die gevangenis wordt momenteel gebouwd. De opening van het complex is gepland voor 2022. In 2023 moet de gevangenis operationeel zijn.”

“Ook de eerste steen van de nieuwe gevangenis in Dendermonde is al gelegd.” Twaalf jaar na de eerste plannen voor de bouw van het complex in Dendermonde vond de eerstesteenlegging plaats op 29 september. De stervormige gevangenis met een kilometer ringmuur en 1.800 speciale deuren moet in 2022 klaar zijn.

Gerechtsgebouwen renoveren

“Voorts gaan we gerechtsgebouwen renoveren, zoals dat in Leuven gebeurde. Er liggen ook projecten voor nieuwbouw op stapel. Dat moet het comfort verhogen voor de 23.000 personeelsleden van Justitie”, stelde Vincent Van Quickenborne.

De hervorming van het strafrecht die ingezet werd door Geens wil de nieuwe minister afronden. “Het strafwetboek, het wetboek van strafvordering en het wetboek van strafuitvoering moeten herschreven worden. Ik wil dat doen in samenspraak met het middenveld en alle betrokken partijen. Met slechts één doel: de procedures sneller maken.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier